Bačka Palanka: U prihvatilištu za stare petoro korisnika

Gerontološki centar Bačka Palanka

2992

BAČKA PALANKA: Gerontološki centar Bačka Palanka u svom sastavu, pored ustanove za smeštaj starih lica, poseduje i novosagrađeni objekat prihvatilišta koje je, u sve hladnijim danima koji dolaze, jedini spas za najugroženije sugrađane.


Ovaj objekat poseduje svu potrebnu opremu i trenutno zbrinjava pet korisnika.

Kako najavljuju iz ustanove, pristupiće se licenciranju ove usluge, a s obzirom na to da se prema Zakonu o socijalnoj zaštiti usluga finansira iz sredstava budžeta lokalne samouprave, u narednom periodu će nastojati da zaposle dodatne kadrove i da usluga prihvatilišta u potpunosti zaživi. Sve ovo će biti u skladu sa potrebama korisnika sa ovog područja i predstavljaće značajan napredak na polju njihovog zbrinjavanja. Treba napomenuti i da je prihvatna stanica za odrasla i stara lica i zbrinjavanje lica koja se nađu u skitnji registrovana još 2007. godine.

Pomoć u kući je još jedna od usluga koje pruža bačkopalanački Gerontološki centar, i to još od 1998. godine, a finansira se sredstvima iz budžeta lokalne samouprave. Na terenu je stalno šest negovateljica i usluga se pruža u punom kapacitetu, pojašnjavaju iz ove ustanove. U prethodnom periodu, pomoć u kući je pružana i korisnicima u Mladenovu i Čelarevu, a cilj je da se ta praksa i nastavi, u skladu sa mogućnostima i interesovanjem žitelja ovih mesta.

Zahvaljujući dodatnim sredstvima na ime projektnog finansiranja Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, dve negovateljice su tokom prošle godine pružale pomoć u kući stanovnicima Pivnica koji su iskazali potrebu za ovom uslugom. V.d. direktora Gerontološkog centra Bačka Palanka, Ljiljana Ćulibrk, najavljuje da će od 1. novembra ta vrsta pomoći biti nastavljena u ovom naselju bačkopalanačke opštine.

– Pomoć u kući za sada dobijaju korisnici sa područja grada, ali je namera da se ta usluga, u saradnji sa lokalnom samoupravom i resornim sekretarijatom, još više razvije i proširi jer je prepoznat njen značaj – naglašava Ljiljana Ćulibrk. – Dnevne usluge su za stariju populaciju od velikog značaja jer je domaće okruženje za njih presudno. U tom smislu, radiće se na kadrovskom popunjavanju ove službe i razvijanju kvaliteta usluga u skladu sa zakonom i trendovima socijalne zaštite u ovoj oblasti.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Valja spomenuti i da Gerontološki centar od 2007. godine ima registrovane Klubove za stara lica, koji će nastojati da razviju svoje delovanje i da svojim korisnicima u poznoj dobi obezbede druženje, socijalnu integraciju, rehabilitaciju, kao i zadovoljavanje kulturnih, zabavnih i duhovnih potreba. Takvih Klubova u opštini Bačka Palanka za sada ima pet i oni se nalaze u Čelarevu, Tovariševu, Novoj Gajdobri, Mladenovu i Pivnicama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here