Овако изгледа Етички кодекс функционера локалне самоуправе

Колико је важан етички кодекс функционера и да ли га се функционери придржавају?

Етички кодекс функционера општине Бачка Паланка састоји се од 12 етичких начела и односи се на сва лица изабрана, постављена и именована у орган општине или града и другог правног лица чији је оснивач или члан локална самоуправа.


  1. Владавина права и законитост
  2. Одговорност – Функционер вољно прихвата дањегово обављање јавне службе може бити предмет надзора и контроле грађана, правосуђа, надзорних органа, независних тела, јавности и јавних гласила.
  3. Отвореност, приступачност и транспарентност – Фукционер поступа тако да је његово деловање увек отворено и суду јавности; стара се да грађани буду упућени у рад локалне самоуправе; у јавном деловању и иступању увек штити податке о личности.
  4. Грађанско учешће – Функционер се стара да локална самоуправа одговори потребама и интересима свих категорија њеног становнштва и свих њених подручја и насеља.
  5. Поштовање изборне воље и указаног поверења
  6. Узорност
  7. Професионалност – Функционер се стара да при одлучивању о запошљавању, као и распоређивању, премештању или напредовању запослених, то буде рађено на основу квалификација и објективно оцењеног радног учинка и радних способности.
  8. Правичност, објективност и непристрастност – Функционер правично и непристрасно врши своју дужност, вођен општим добром и претежним јавним интересом, а старајући се да никоме не нанесе штету и настоји да никакве личне предрасуде или непримерени посебни интереси не утичу на његово поступање и одлучивање.
  9. Савесно и домаћинско управљање – Функционер се делатно супроставља несврсисходном и коруптивном располагању и коришћењу јавних средстава.
  10. Лични интегритет – Функционер одбацује деловање под притиском и корупцију, а јавно указује на такво понашање код других функционера; ангажује се на превенцији корупције и никада не даје предност приватном интересу над јавним; не прихвата се дужности и послова који га могу довести у сукоб интереса.
  11. Равноправност и недискриминисаност – Функционер поштује равноправност жена и мушкараца, подржавајући и подстичући мере за пуно остваривање родне равноправности; залаже се за очување и развој културних посебности, оби-
    чаја, језика и идентитета свих грађана локалне самоуправе.
  12. Поштовање и учтивост

Напомена: објашњења код неких од тачака, само су део интегралног текста прихваћеног на Општинском већу наше општине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here