Света архијерејска Литургија и освећење темељa парохијског дома у Пивницама

На светој архијерејској Литургији је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин

Фото: Епархија бачка

ПИВНИЦЕ – У недељу, 22. октобра, у храму Успења Пресвете Богородице у Пивницама, на светој архијерејској Литургији је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.


Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чин чтеца Милана Новаковића, Мирка Милића, Ђорђа Збућновића и Радована Чоловића из Пивница.

У беседи после прочитаних јеванђелских одељака, Преосвећени владика Дамаскин је протумачио јеванђелску перикопу о васкрсењу сина наинске удовице, те је, између осталог, рекао: „Господ, Који је извор живота и Животодавац, сажалио се на ову удовицу и на ову мајку и учинио је велико чудо: васкрсао је њенога сина и вратио је овој жени њено дете. И заиста, у том тренутку и кажу ученици Његови: Велики пророк подиже се међу нама и Бог походи народ Свој. Међутим, Он није био само један од великих пророка. Он је био обећани Месија и Оваплоћени Бог, тојест био је Богочовек – Син Божји, Који се Својом богочовечанском природом сажалио на муку ове жене, а Својом божанском природом и речима Он је оживео и васкрсао овога младића. Доласком Христовим дошла је и реалност Царства Божјега у овај свет. Зато су људи и били задивљени, како Његовим речима тако исто, још више, и Његовим делима. Зато и ми, живећи данас у овоме свету, живећи светом Литургијом, већ овде доживљавамо залог или завештање или аманет Царства Божјега које ће доћи, верујући да ће Господ поново доћи и да ће доћи са Њим и пуноћа Царства Божјега у свој сили његовој.ˮ

После свете Литургије, Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин је, уз саслужење свештенства, извршио чин освећења темељâ новог парохијског дома, који ће бити изграђен уз порту храма, на земљишту које је у поступку реституције враћено Црквеној општини пивничкој. По завршеном чину освећења темељâ, протојереј Петар Бикар, парох пивнички, захвалио је Епископу мохачком Дамаскину на доласку у Пивнице, служењу свете Литургије и речима поуке, као и свима који су се у претходном периоду трудили да се обезбеде предуслови за изградњу парохијског дома. Владика Дамаскин је сабранима пренео благослов и молитвене жеље Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и пожелео да православна заједница у Пивницама започето дело доврши у славу Божју и част Пресвете Богородице.

Поред верног народа, светој Литургији и чину освећења темеља парохијског дома присуствовали су и представници Месне заједнице Пивнице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here