Усвојена планска документација за изградњу два нова општинска пута

Градиће се путеви Товаришево-Параге и Силбаш-Пивнице

БАЧКА ПАЛАНКА – Одборници Скупштине општине Бачка Паланка, на седници одржаној у среду (12.10.) усвојили су План детаљне регулације општинског пута Товаришево-Параге као и План детаљне регулације општинског пута Силбаш-Пивнице. 


Просторним планом општине Бачка Паланка, а у складу са Законом о изградњи, предвиђена је изградња нових општинских путева, за које је прописана обавезна израда планова детаљне регулације. Изградњом општинског пута Товаришево-Параге оствариће се директна веза насељених места Товаришево и Параге, а алтернативни путни правац који се тренутно користи је Товаришево-Селенча-Ратково-Параге, наводи се у тексту Плана детаљне регулације општинског пута Товаришево-Параге.

Избором трасе општинског пута Товаришево-Параге тежило се остваривању најкраће могуће комуникације између насељених места, а тако да траса не заузима велике површине пољопривредног земљишта и не нарушава значајно просторну организацију атара, као ни атарску мрежу путева.

Укупна дужина пута Товаришево-Параге износи 9857,183 метара, а процењена вредност радова износи 975.000.000,00 динара

У документу се такође наводи да је, према Одлуци о усаглашавању, планирана изградња обилазнице државног пута IБ реда број 12 (Суботица-Сомбор-Оџаци-Бачка Паланка-Нови Сад-Зрењанин-Житиште-Нова Црња-државна граница са Румунијом – гранични прелаз Српска Црња) око насеља Товаришево чија траса се води паралелно са пловним каналом хидросистема Дунав-Тиса-Динав Бачки Петровац-Каравуково и укршта се са планираним општинским путем Товаришево-Параге. Изградњом предметне заобилазнице елиминисао би се транзитни саобраћај, усмерен на гранични порелаз са Републиком Хрватском, ван урбаног простора.

Када је у питању План детаљне регулације општинског пута Силбаш-Параге, у њему се такође наводи да је циљ изградње пута директна веза ова два насељена места, а алтернативни путни правац који се тренутно користи је Силбаш-Деспотово-Пивнице.

Укупна дужина општинског пута Силбаш-Пивнице износи 6409,609 метара, а процењена вредност радова је 650.000.000,00 динара. 

Изградњом нових општинских путева, уз задржавање свих постојећих, допринеће бољој просторној вези општине Бачка Паланка са околним општинама, а уједно ће представљати и важне путне сегменте у саобраћајној матрици овог дела Војводине, наводи се у документу.

Према Одлуци о усаглашавању, уз планирани коридор општинског пута Силбаш-Пивнице планирана је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода као постројења за биолошко пречишћавање у КО Пивнице (планирано је за прикључење насеља Силбаш, Деспотово и Пивнице.)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here