Путин почео напад на Украјину, Бајден најавио одлучан одговор

Фото: Getty images

Руски председник Владимир Путин у ванредном телевизијском обраћању нешто пре четири сата ујутро објавио је напад на Украјину. Рекао је да ће Русија извести „специјалну војну операцију у Украјини“.


Путин је у обраћању рекао и да су „сукоби између украјинских и руских снага неизбежни и да су само питање времена“, да је даље ширење НАТО-а и његово коришћење украјинске територије неприхватљиво. Рекао је да „руска војна операција има за циљ да заштити људе и да околности захтевају одлучну акцију Русије“ и навео да ће „специјалном војном операцијом демилитаризовати Украјину“.

У ТВ обраћању Путин је затражио од украјинских војника у борбеној зони у источној Украјини да одложе оружје и врате се кућама. Запретио је Украјини да ће она бити крива за крвопролиће, преноси „BBC“. Путин је изјавио и како руски циљ није окупација Украјине.

– Наши планови нису да окупирамо Украјину, не планирамо никоме да се намећемо –  рекао је Путин најавивши војну акцију у источној Украјини. Украјина је затворила ваздушни простор за цивилне летове. Како јавља „CNN“, у седам украјинских градова чуле су се експлозије: Кијеву, Харкову, Краматорску, Дњипру, Мариупољу, Одеси и Запорожју.

Украјински министар спољних послова је на Твитеру објавио: „Путин је управо започео инвазију пуне размере на Украјину.“ Нагласио је да ће се Украјина „бранити сама и да свет може и мора зауставити Путина“. Путин је напад на Украјину објавио док је у току ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација.

Америчка амбасадорка при УН-у на ванредној седници Савета безбедности рекла је да је Путин „пренео поруку рата“ када је најавио војну операцију у Украјини. У међувремену, европски ваздухопловни регулатор упозорио је на висок ризик за цивилне авионе у близини украјинске границе, страхујући да би могли бити намерно гађани на било којој висини, преноси „CNN“.

„Авио-оператере подсећамо да је ово сада активна зона сукоба“, каже Агенција за сигурност авио-промета Европске уније (ЕАСА). Агенција је додала да „оператери треба да буду крајње опрезни и избегавају коришћење ваздушног простора унутар 100 наутичких миља од границе између Русије и Украјине“.

Бајден: Јединствен и одлучан одговор

Русија је одговорна за смрт и деструкцију коју ће произвести овај напад, саопштила је Бела кућа. САД ће са савезницима и партнерима јединствено и одлучно одговорити, навео је амерички председник Џозеф Бајден.

Амерички председник је најавио да ће се током јутра састати са лидерима Г7 после чега ће објавити „даље последице које ће Русија сносити због беспотребног акта агресије против Украјине“.

Украјина увела ванредно стање

Украјински парламент потврдио је синоћ уредбу председника Володимира Зеленског којом је проглашено ванредно стање у целој земљи, у трајању од 30 дана, почев од 24. фебруара, јавили су украјински медији позивајући се на објаву Врховне Раде. Према тој одлуци, ванредно стање ступило је на снагу у поноћ.

– Наглашавам: нема разлога за панику. Ванредно стање није војно и не значи неизбежну инвазију. Потребно је да концентрише своје напоре на јачање националне безбедности, заштиту сваког Украјинца. Тако ћемо моћи превентивно реаговати на било које сценарије, да их спречимо. Шта ће се променити за обичне грађане? Заправо – ништа. Осим што ће Украјинци приметити више контроле на путевима, појачано обезбеђење на улицама и слично – објаснио је синоћ председник највишег законодавног тела Украјине Руслан Стефанчук.

Он је, како се наводи у објави прес служба парламента, рекао да ће то какво ће тачно ванредно стање бити на одређеној територији зависити „од тога шта се тамо заиста дешава“. Стефанчук је навео да се о одлуци о мобилизацији не дискутује, а да се „тренутно додаје само 36.000 резервиста, који углавном већ имају борбено искуство“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here