На бодљикаву жицу Кфора Срби у Звечану одговарају заставама

Неколико хиљада Срба испред општине Звечан, развили заставу Србије дугу 250 метара

Фото: Printscreen/RTS

На северу Косова и Метохије је мирно. Кфор је и даље око зграде Општине у Звечану. Запослени у локалној самоуправи и грађани окупили су се и данас испред ограде и бодљикаве жице коју је поставио Кфор. НАТО шаље још 700 војника на КиМ.


Макрон: Приштина сноси одговорност за немире на северу КиМ

Француски председник Емануел Макрон изјавио је у Братислави да Приштина сноси одговорност за немире на северу КиМ и рекао да се нада да ће се ове недеље састати са немачким канцеларом Олафом Шолцом и лидерима Београда и Приштине, преноси Ројтерс.

Макрон је на конференцији за новинаре у Братислави, где се одржава безбедносни форум „Глобсец 2023“, рекао да власти у Приштини сносе одговорност за немире који су, како је приметио, нагло порасли откако су албански градоначелници преузели дужност у општинама на северу КиМ, у којима већину чине Србе.

Вучевић стигао у Рашку, одржаће састанак са високим старешинама Војске Србије

Министар одбране Милош Вучевић стигао је у гарнизон Рашка где је размештен део снага Војске Србије.

Вучевић ће одржати састанак са високим старешинама Војске Србије на коме ће бити разматрана актуелна безбедносна ситуација, саопштило је Министарство одбране.

Војска Србије у највишем је степену борбене готовости, у складу са одлуком председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и са другим снагама безбедности Републике Србије прати развој ситуације на терену, подсећа се у саопштењу.

Миловић: Двојица ухапшених Срба пребачени у судски притвор у Приштини

Двојица ухапшених Срба Радош Петровић и Душан Обреновић, које је Кфор пре два дана предао косовској полицији, пребачени су из полицијског притвора у Косовској Митровици у судски притвор у Приштини, саопштио је бивши градоначелник општине Звечан Драгиша Миловић.

Миловић је у Звечану рекао да се очекује да Петровић и Обреновић касније данас изађу пред судију.

Натписи УЧК у српском делу Ораховца

Током ноћи у српском делу Ораховца, на једном од аутомобила и вратима гараже, црном бојом исписани су натписи УЧК, јавља дописник РТС-а.

Симболима Србије и страдања Јевреја Срби протестују у Лепосавићу и Звечану

Како јавља дописник РТС-а, на оградама са бодљикавом жицом у Звечану грађани су окачили српске заставе.

У Лепосавићу су на бодљикаву жицу окупљени грађани поставили шестокраку звезду на жутој подлози, као знак који симболизује страдање Јевреја под нацистима и живот у гету.

Милосављевић: Чекамо информације о ухапшенима, развијена српска застава дуга 250 метара

Срђан Милосављевић, бивши председник Скупштине Општине Звечан, поновио је захтев за повлачење специјалних јединица полиције из општина са севера КиМ.

„Да лажни градоначелници не долазе у зграде општина на северу КиМ, да се наши неосновано ухапшени грађани Радош Петровић и Душан Обреновић пусте на слободу, јер нису криви што су живи. Имамо информације да су адвокати на терену и чекамо повратне информације о томе да ли ће бити пуштени на слободу“, рекао је Милосављевић.

Развијена је уз аплауз српска застава дугачка 250 метара. Милосављевић је позвао грађане на миран протест.

Лајчак: Није на НАТО-у да ово решава и не може, потребно политичко решење

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оценио за Дојче веле да су догађаји на северу КиМ апсолутно непотребна и нелогична ескалација, истичући да је могуће само политичко решење кроз постојећи дијалог.

Указао је да не можемо имати нормализацију и ескалацију у исто време и истакао да је потребно деескалирати, вратити се раду на нормализацији, на имплементацији документа.

На питање да ли ће распоређивање додатних снага НАТО-а у региону помоћи у деескалацији сукоба, Лајчак је рекао да то може се реши само политички, а то значи кроз постојећи дијалог.

„Дакле, јачањем НАТО-а јачају и гаранције да ће бити спречена даља ескалација, али очигледно је да НАТО ово не може да реши – уз све моје поштовање према НАТО-у. Није на НАТО-у да ово решава, нама треба политичко решење. И очигледно је да обе стране морају да ураде свој део“, нагласио је Лајчак.

Његово мишљење је да је разлог за ескалацију на северу КиМ дубоко неповерење између Срба и Албанаца.

Указао је да је на изборима у четири општине на северу КиМ излазност била 3,4 одсто и да новоизабрани градоначелници јесу испунили законске критеријуме, али да, када се говори о легитимности или репрезентативности, постоји велики знак питања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here