Slovenački portal objavio non pejper o ideji promene granica

Dodik: Impresivna galama na priču o mirnom razlazu BiH

491
Foto: RTV

LjUBLjANA, SARAJEVO: Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je nezvanični diplomatski dokument, takozvani „non pejper“ u kome se pominje ideja podele BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i Kosova Albaniji.


Portal podseća da se od ponedeljka u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekuliše o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel non pejper, u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije.

Za sada niko zvanično nije potvrdio da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel od Slovenije dobio dokument takvog sadržaja, međutim nezvanični diplomatski dokument, koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom zapravo postoji, tvrdi slovenački portal.


Janša ćuti o non pejperu

Kabinet premijera Slovenije do daljnjeg neće komentarisati temu o takozvanom non pejper dokumentu o Zapadnom Balkanu, rečeno je Radio Slobodna Evropa, na molbu za intervju sa premijerom Janezom Janšom, a povodom navodnog dokumenta koji je on prosledio Savetu Evropske unije.


Portal dalje navodi da je dokument pod nazivom „Zapadni Balkan – put napred“, kabinet Šarla Mišela primio još u februaru.

„Ko je to napisao ne može zvanično da se zna. Prema izvorima slovenačkih novinara, zasigurno nije napisan u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova. Deo njegovog sadržaja mogao je biti napisan, prema nekim informacijama, u Budimpešti“, piše portal i dodaje da se u diplomatskim krugovima dokument naziva „slovenačkim“ jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u njegovom slanju na razne adrese.

Ali, budući da se radi o nezvaničnom diplomatskom dokumentu namenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez zvaničnog karaktera, „nema ni glavu ni potpis“, a do Mišela je, navodi se, došao mimo zvanične diplomatske pošte, zbog čega se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći.

Zbog toga, tvrdi portal, to nije zvanični stav Slovenije, već samo jedan od neformalnih predloga za moguće rešenje pitanja koja se tiču zemalja bivše Jugoslavije.

„Ali njegov sadržaj je u potpunoj suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji spoljna politika Slovenije. Dokument je prilagođen srpskim i hrvatskim nacionalističkim krugovima, koji već tri decenije rade na komadanju Bosne i Hercegovine“, piše portal.

U uvodu dokument spominje „nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata“, koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije, a autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostavljanja mira nakon završetka ratova, obećanih evropskih perspektiva i napretka Severne Makedonije i Crne Gore u ovom pravcu u regionu, „ključna pitanja ostaju nerešena“.

U tekstu se kao glavna nerešena pitanja ističe da je Dejtonski sporazum 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, praktično prepoznao ono što je postignuto u ratu, ali ne u principu, da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova, da se članstvo BiH u EU može u potpunosti isključiti.

Takođe, pominje se i da je prazan prostor u međuvremenu iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Severnoj Makedoniji, da osim Turske i nekoliko političara naklonjenih toj zemlji niko nije zadovoljan situacijom u BiH.

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke

U ključnom delu non pejpera kao rešenja za probleme predlaže se ujedinjenje Kosova i Albanije, gde bi srpski deo Kosova dobio poseban status po uzoru na Južni Tirol, zatim ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom, pri čemu bi Srbija pristala na ujedinjenje Kosova i Albanije.

Predlaže se i da se hrvatsko nacionalno pitanje reši spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH sa Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH, takođe po uzoru na Tirol.

Sva ova rešenja, smatraju autori non pejpera ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

Ipak, ocenjuje „Necenzurisano“ to su predlozi kojima se oštro protive u SAD-u, Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama, a međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalnog integriteta BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije.

„Zeleno svetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova sa Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Severnoj Makedoniji, dvema članicama NATO-a“, piše portal.

Ocenjuje se da je to što se dokumentom spominju Slovenija i Janša verovatno najveći udarac za predstojeće slovenačko predsedavanje EU.

Ipak dodaje se da Janša nije izričito porekao postojanje dokumenta, već da je naglasio da bi „bilo teško predati nešto Šarlu Mišelu u februaru ili martu, budući da ga je posljednji put sreo prošle godine“.

Ali, postoji mnogo mogućih načina na koje je dokument mogao stići do Brisela, navodi portal i kao primer navodi sastanak Višegradske grupe sredinom februara u Poljskoj kojem je prisustvovao Mišel i gde je Janšin najbliži politički saveznik u EU Viktor Orban mogao da mu dostavi dokument.

U dokumentu se govori i o budućim „koracima“, odnosno o „tihoj proveri“ kod donosilaca odluka u regionu i međunarodnoj zajednici da li se plan može sprovesti.

„Ako se dokaže da se ne može postići sporazum, dokument će zadržati status non pejper“, zaključuje portal.

Prema informacijama portala Necenzurisano, poslednjih meseci o BiH su postojala tri „non pejpera“ u kojima je Slovenija na ovaj ili onaj način učestvovala.

 

Dodik: Impresivna galama na priču o mirnom razlazu BiH

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, povodom navodno nezvaničnog dokumenta slovenačkog premijera Janeza Janše o „rasparčavanju“ BiH i promeni granica na Zapadnom Balkanu, da on nije video nikakav dokument, da ne znam da li on uopšte postoji, ali da je „impresivno“ kolika se galama oko toga podigla.

„Samo zato što je neko pomenuo priču o mirnom razlazu, kao da je rekao da je to atomski razlaz“, primetio je Dodik odgovarajući na pitanje ko, po njegovom mišljenju, stoji iza tog „nonpejpera“.

Dodik je rekao da miran razlaz treba da se stavi kao jedna od opcija o kojoj treba raspravljati.

„A, to da li je mirno ili će nešto biti nasilno, ne zavisi od nas dole, već više od drugih.. Kada pričate sa Amerikancima oni kažu da ‘postoji mogućnost rata’… Pa, dovoljno je da oni kažu da neće biti nikakvog rata i da će neko, ako bilo šta pokuša, osetiti snagu SAD, kako cesto nama govore“, rekao je Dodik.

Kako je poručio, neka oni garantuju mir svojom snagom, i dozvole politički dogovor u BiH između tri konstitutivna naroda.

„Naravno da treba pridobijemo region i druge faktore za takvo rešenje, ali nema veće stvari od toga da pokažemo civilizacijsko dostignuće i da se raziđemo na miran način“, rekao je Dodik.

On je rekao da je protiv rata i da on neće ratovati, niti želi da srpski narod u RS ili bilo gde dovede u poziciju da razmišlja ili da uvodi bilo kakav rat, ali da će biti uporan u nastojanju da se razgovara o tome kako BiH ne može da uspe.

Svi su, kaže, toga svesni – da BiH nema šanse da uspe, da u njoj nema bazičnog dogovora ni o čemu.

„BiH je sklepana kao realizacija njihove ideje o velikom liberalnom poretku u svetu, i nastojanju da pokažu da narodi koji su ratovali, eto, mogu da se pomire… Danas je glavna reč pomirenje. Ja nemam potrebu ni sa kim da se mirim, niti da koga da prizivam, ali moram racionalno da razgovaram o temama koje su životno važne“, rekao je Dodik.

On je istakao da ne želi da bude zarobljenik pogrešnih koncepcija iz polovine 90ih godina, kao i toga da, nakon 25 godina dokaza o tome da BiH ne može da funkcioniše, ne sme o tome da govori.

„Ja ću uporno o tome govoriti“, rekao je Dodik i dodao:

„Da li ima razgovora? Najčešće neformalnih, ima. Nema nijednog ambasadora SAD, nemačkog, francuskog, koji je otišao iz BiH, a ja ga sreo nakon pet, šest godina, a da ne deli moje mišljenje, da BiH ne može nikako“, rekao je Dodik.

Džaferović: Podela BiH vodi region i Evropu u rat

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka, Šefik Džaferović i Željko Komšić, o navodnom slovenačkom non-pejperu koji predviđa raspad BiH i promene granica u regionu, poručuju da neće dozvoliti da se atakuje na teritoriju te države, njenu nezavisnost i integritet.

I dok Komšić, koji je pokrenuo celu priču obelodajivanjem pitanja koje je članovima Predsedništva BiH u martu postavio slovenački predsednik Borut Pahor o mogućem mirnom razlazu, kaže da ta tema nije nova, Džaferović tvrdi da sve to BiH, region i Evropu vodi u rat.

„To je potpuno jasno. Mi nećemo dozvoliti ni po koju cenu da se atakuje na teritorijalni integritet BiH, na njenu nezavisnost i suverentitet. Toga moraju biti svesni svi. Oni koji to žele i rade na tome, uvlače i Bosnu i Hercegovinu i region i Evropu u rat. Mislim da to nikome ne odgovara“, naveo je Džaferović.

Kazao je da BiH traži od evropskih institucija i NATO da im pomognu.

„Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cenimo“, rekao je i svim, kako je rekao, retrogradnim snagama u BiH i okruženju, Evropi i svetu da je „istorija učiteljica života“ iz koje konačno treba nešto da nauče.

„Carevine su dolazile, propadale i odlazile, a BiH je ostajala i opstajala. BiH je sačuvala svoju celovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije zahvaljujući Armiji RBiH čiju godišnjicu danas obeležavamo“, rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da BiH neće moći da uradi niko ništa dok je onih koji je vole i poštuju.

Sada bi, naveo je Džaferović, „neki kartografi da odvajaju delove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini“.

„Oni bi da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i varvarski. To ne može proći, toga moraju biti svesni svi“, poručio je i dodao da će BiH institucije odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore.

Rekao je i da ne zna odakle su došli aktuelni non-peperi, ali da će učiniti sve da tu stvar raskrinkaju.

„Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su neprijatelji BiH“, rekao je i dodao da smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

Komšić je rekao da ideja iz navodnog slovenačkog non-pejpera nije nepoznata, da je BiH nuđena i pre rata, kao i da se ovo danas što se rađa iz te ideje je, kako kaže, danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, a u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom.

„Ovo nisu nove stvari, ali da ranije nisu imale ovu formu i političko zaleđe“, rekao je Komšić i dodao da je „sve to pripremano“ i „samo Bog zna šta će sve izaći u narednim danima“ vezano za ovu priču.

Turković: Teritorijalni integritet BiH neupitan

Teritorijalni integritet BiH je neupitan, poručila je šefica diplomatije BiH Bisera Turković povodom navodnog non-pejpera o mirnom razlazu u BiH i promena granica na Zapadnom Balkanu.

Uverena je, kaže, da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo da ugrožava nečiji integritet, pa čak, kako kaže, i ako unutar BiH postoje retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču.

„Sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija, destabilizuje stanje na Zapadnom Balkanu. Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti ratne ciljeve. Mi se već duže vreme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima s malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv evroatlanskih interesa BiH i građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu“, navela je Turković, preneo je sarajevski portal Klix.

Fajon: Nacionalističke tendencije i eksperimenti iz prošlosti

Predsednica Socijaldemokrata Slovenije i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da su u vreme kada se mora promovisati uzajamna pomoć i saradnja pojedini lideri odlučili da promovišu ometajuće ideje i nacionalističke tendencije, kao i da nediplomatskim potezima opterećuju saradnju u regionu.

„Oduvek sam snažno podržavala proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i u tom procesu sam aktivna 10 godina. Uverena sam da evropska perspektiva delimično može rešiti probleme ljudi u regionu zapadnog Balkana na miran način i ojačati suživot, saradnju i veze“, rekla je Fajon na konferenciji za medije povodom navoda o „slovenačkom papiru za menjanje granica u regionu“.

Svaka ideja o postavljanju i pomeranju granica između država, posebno u Bosni i Hercegovini, koja je pretrpela najviše štete, izuzetno je opasna, upozorila je Fajon.

„Takvi eksperimenti su prošlost, ali moramo razmišljati o rešenjima koja će Bosnu i Hercegovinu učiniti zemljom koja bolje funkcioniše. Želim da granice postanu simbolične sa pristupanjem Evropskoj uniji“, poručila je ona i dodala da želi da se i druge zemlje regiona ubrzaju na svom evropskom putu.

Upitana o napadima koji dolaze od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući i navode o „ukradenoj vili“, Fajon je ocenila da je to posledica njene uloge u Evropskom parlamentu.

„U tom kontekstu, ja izjave razumem u smislu političke diskreditacije, ali ne isključujem mogućnost da pomoć Vučiću, sa kojim se nadam se uskoro naći i razgovarati, dolazi iz Slovenije“a, navela je ona.

SAD podržavaju BiH

Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom, saopšteno je iz Stejt departmenta u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše medijske izveštaje o navodnom non-pejperu u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu.

Portparol Stejt departmenta naveo je da „Sjedinjene Države duboko cene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evro-atlantskoj integraciji“.

„Sjedinjene Države snažno podržavaju put ka članstvu u Evropskoj uniji svih aspiranata na Zapadnom Balkanu. Verujemo da je budućnost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji. Proces proširenje promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona“, zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.


Pogledaj: Zaev razmatra uvođenje besplatne putarine za srpske turiste

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here