У Северној Македонији мањи порез и акцизе, гориво појефтинило

Изменама закона укинут и порез на неке намирнице

146
Фото: Pixabay

МАКЕДОНИЈА – На пумпама у Северној Македонији бензин је од суботе (12.03.) јефтинији за 6,5 денара, а дизел за девет денара по литру, због смањења акциза и пореза на додату вредност (ПДВ) на горива. 


Према новом ценовнику, литар „еуросупера БС 95“ је 86,5 денара, „еуросупера БС 98“ кошта 88,5 денара (170,8 динара), а „еуродизел“ 88 денара (169,8 динара). Парламент Северне Македоније је у петак (11.03.) пред поноћ, на предлог Владе Димитра Ковачевског, усвојио измене закона о ПДВ и о акцизама, којим су смањене стопа пореза на гориво са 18 на 10 одсто и акцизе у зависности од средње берзанске цене.

Изменама закона о ПДВ укинут је тај порез на хлеб, шећер, брашно – тип 400, сунцокретово јестиво уље, трајно млеко, свеже месо, пиринач и јаја и до краја године продужена примена повлашћене пореске стопе за струју грађанима од пет одсто, која је 1. јула требало да буде повећана на 10 одсто.

То смањење пореза и акциза је део пакета владе Северне Македоније за заштиту животног стандарда и економску стабилност привреде. Тај пакет је укупно вредан 400 милиона евра, од чега је 100 милиона евра одрицање планираних прихода, а 300 милиона евра буџетски расходи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here