До бољег тржишта уџбеника кроз 6 препорука Министарству просвете

"Велики број издавача је указао на присуство недозвољених радњи када су у питању промотивне и друге активности у процесу избора уџбеника"

106
Фото: Canva

БЕОГРАД – Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) анализирала је стање конкуренције на тржишту уџбеника за основне школе, навела да на тржишту доминира Клетт група и упутила шест препорука Министарству просвете како би ситуација била боља.


У документу објављеном на интернет страници комисије који је Анализа конкуренције на том тржишту од 2018. до 2020. године, Министарству се препоручује да омогући потпуну транспарентност у процесу и поступку избора уџбеника.

Наглашава се да се то учини пре свега континуираним објављивањем ажурног регистра уџбеника.

КЗК је Министарству препоручио и да формализује питање одређивања малопродајне цене уџбеника, као и да се јасно и недвосмислено законски дефинишу дозвољене промотивне и маркетиншке активности, а остали облици буду забрањени.

Министарству је препоручено да се пропишу јасни, транспарентни и недискриминаторни критеријуму на основу којих ће се школе опредељивати за уџбенике.

Препоручује се и успостављање механизма редовне контроле поштовања таквих критеријума.

КЗК Министарству препоручује да буде носилац израде детаљног пројекта анализе трошкова у ланцу вредности тржишта уџбеника и избора модела финансирања.

Препоручено је и да Министарство годишње прати стање на тржишту уџбеника за основне школе.

У закључцима Анализе КЗК наводи да је тражња на овом тржишту ценовно нееластична, те да је реч о високо концентрисаном тржишту на коме доминира Клетт група.

Утврђено је и да су највећи купци уџбеника – дистрибутери уџбеника преко којих прође око половина те робе, као и да издавачи управо њима одобравају највеће рабате и различите облике попуста.

„Велики број издавача је указао на присуство недозвољених радњи када су у питању промотивне и друге активности у процесу избора уџбеника“, наводи КЗК.

КЗК је утврдио и да се малопродајне цене уџбеника не разликују у периоду претплате, када се реализује трећина укупне продаје, и у редовној продаји у књижарама.

„Највећи број дистрибутера је навео да уџбенике продају по препорученим ценама“, наводи КЗК.

Додаје се да приликом формирања продајне цене уџбеника издавачи прате ценовну политику издавача са великом и доминантном заступљеношћу.

„Марже издавача крећу се од седам до 61,8 процената, док се трошкови производње крећу на нивоу од око 20 процената од малопродајне цене уџбеника код свих издавача“, наводи КЗК.

При прикупљању података за анализу КЗК је податке затражио од 19 издавачких кућа, те 10 фирми које се баве дистрибуцијом уџбеника за основне школе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here