ЕПС тражи да не буде више јавно предузеће

Надзорни одбор "Електропривреде Србије" усвојио је предлог за промену правне форме у акционарско друштво

Фото: N1

Надзорни одбор „Електропривреде Србије“ усвојио је предлог за промену правне форме у акционарско друштво, предлог измена оснивачког акта, као и предлог Статута Акционарског друштва.


Како пише Нова економија, ови предлози су усвојени како би ЕПС предложио Влади Србије, као свом оснивачу, промену правне форме из јавног предузећа у акционарско друштво.

Усвојеном одлуком предвиђа се да ЕПС престаје да послује као јавно предузеће и да настави да послује као нејавно акционарско друштво.

Основни капитал ЕПС-а претвара се у акцијски капитал, а држава постаје апсолутни власник свих 36.510.509 акција.

Основни капитал ЕПС-а износи 365 милијарди динара. Од тога, новчани улог износи 4,2 милијарде динара, а неновчани, 360,9 милијарде динара.

„Очекивани ефекти промене ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво су постизање максималне ефикасности пословања и успостављање ефикасног система управљања и вођења послова. Промена би требало да доведе и до рационалнијег коришћење кадровског потенцијала и повољнијих услова за ефикасније отварање и развој тржишта“, наводи се у одлуци Надзорног одбора ЕПС-а.

Надзорни одбор наводи да је закључком Владе из новембра 2014. године прихваћен Програм реорганизације ЕПС-а и да је овим програмом предвиђена и промена правне форме у акционарско друштво.

Осим тога, Законом о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварају у поступку приватизације, прописано је да је Влада дужна да обезбеди ЕПС-у промену правне форме.

Овај закон предвиђа да Влада ЕПС-у обезбеди промену правне форме и исказивање основног капитала у акцијама у року који је већ прошао, до краја 2016. године.

Такође, Влада је усвојила Стратегију државног власништва и управљања привредним субјектима која су у власништву државе за период од 2021. до 2027. године. Стратегијом је, као једна до мера, дефининсана промене правне форме јавних предузећа у АД или ДОО.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here