Izvesno uvođenje sistema „Amber alert” u slučaju nestanka dece

486
Фото: amberalert.rs

Nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde, koji je održan juče u Beogradu, osnivač Fondacije „Tijana Jurić” Igor Jurić je rekao za Tanjug da je sada već izvesno uvođenje sistema „Amber alert” koji služi za uzbunu kada dođe do nestanka deteta.


Jurić je naveo da će sledeće sedmice imati još jedan sastanak u Ministarstvu pravde, na kojem će se diskutovati o detaljima o potrebi izmene zakona ili donošenja posebnog zakona, leks specijalisa, koji bi propisao obaveze svih činilaca u tom sistemu.

– Nakon sastanka, Fondacija će organizovati dve javne rasprave na tu temu i pokušaće da okupi na sve činioce sistema, od televizija s nacionalnom fekvencijom, mobilnih operatera, naftnih kompanija koje poseduju benzinske pumpe do trgovinskih lanaca – naveo je Jurić.

Reč je o sistemu upozoravanja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti, koji predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, što u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.

Jurić očekuje da će svi akteri tog sistema zaključiti memorandum o saradnji, i da će sistem biti uveden u što kraćem roku.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Amber alert” ili „Čajld alert”, kako se u nekim državama taj sistem upozorenja naziva, koristi se samo u najnužnijim slučajevima.

Sistem funkcioniše tako što, kada se prijavi nestanak deteta, reaguje policija, a potom se uključuju svi mediji, internet, na mobilne telefone stižu SMS poruke, slika deteta se pojavljuje na bilbordima, benzinskim pumpama, auto-putevima, tako da građani mogu da zapamte lice deteta ili otmičara (ukoliko je poznat) i prijave ako imaju validne informacije koje policiji mogu pomoći u potrazi.

Na objavama je fotografija nestalog deteta, njegovo ime, prezime, ali i broj telefona na koji se mogu dati informacije koje se poseduju o nestalom detetu. Na taj način u potragu za detetom se uključuje država.

„Amber alert” se aktivira ako postoji potvrda od policije da njegova objava neće ugroziti život deteta, ukoliko postoji sumnja da otmičar ima nameru da povredi dete ili su okolnosti nestanka nepoznate.

Ukoliko je u pitanju dete koje je pobeglo od kuće, taj mehanizam se neće aktivirati, osim u specifičnim okolnostima, i to obično kada dete ima manje od 13 godina, dakle, ako nije u tinejyerskom uzrastu.

Naziv dobio po devojčici iz Teksasa

„Amber alert” sistem, koji je nastao u SAD 1996. godine, zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, na Malti, u Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Velikoj Britaniji. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

U evropskim zemljama u kojima se taj sistem primenjuje pokazao se uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica dece.

U većini država u kojima postoji takav sistem, MUP i tužilaštvo su ti koji pokreću taj mehanizam.

Jedna američka studija pokazala je da, kada je dete oteto, ono u čak 76 odsto slučajeva bude ubijeno u prva tri sata nakon otmice, a „Amber alert” služi upravo za te situacije – kada je u pitanju život ili smrt deteta.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here