Kako će se odvijati nastava za srednjoškolce od septembra?

521
Foto: Pixabay

Po modelu koji je zasad najizvesniji, nastava za srednjoškolce će se odvijati tako što će đaci biti podeljeni u dve grupe – jedna će pratiti onlajn nastavu, a druga ići u školu.


Grupe će se smenjivati na nedeljnom nivou. Kad je reč o srednjim stručnim školama, u raspored će morati da se uvrsti i praksa.

Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija izjavila je za N1 da je bilo rečeno da će školama biti data autonomija kako bi prilagodili nastavu svojim uslovima.

Ona ukazuje da će nastavnici morati jedne nedelje da rade sa polovinom đaka u učionici, a drugoj polovini da daju materijale za nastavu od kuće.

“Povrh svega postoje đaci koji imaju pravo da se izjasne da idu samo onlajn u školu, što je treća grupa đaka kojoj bi morali da dostavljamo materijale kako bi pratili nastavu redom”, kaže ona i dodaje da će ta tri nivoa iziskivati mnogo vremena.

 

Govoreći o zahtevima koje je Forum beogradskih gimnazija uputio resornom ministarstvu, Dimitrijević je podsetila da su tražili da imaju primat prilikom vakcinacije protiv sezonskog gripa, zatim PCR testiranje bez čekanja ako se kod nekoga pojave simptomi, kao i da starije kolege koje imaju hronične bolesti imaju mogućnost da se izjasne da rade samo od kuće.

“Dobili smo od ministra pisani odgovor da se on saglasio u načelu sa svim našim zahtevima i da će dati preporuku za to što je predloženo”, kaže Dimitrijević.

Dimitrijević ističe da je neposredni kontakt učenika i nastavnika najbolji način da se nešto nauči.

“Socijalizacija je takođe bitna. S druge strane, rizik postoji. Fizička distanca, pre svega u osnovnim školama, je neostvariv cilj”, smatra ona.

Đacima koji tek upisuju srednju školu biće jako teško, dodaje ona.

“Prvo, zato što se oni ne poznaju ni među soobom. A onda ne poznaju ni svoje profesore ni razrednog starešinu – šta zahtevaju, koji je način predavanja… Onlajn će biti komplikovano, ako bude kombinacija imaće mogućnost da razviju i to iskustvo. Njima je prelaz jako stresan, a još u vanrednim okolnostima…”, kaže Dimitrijević.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here