Da li je letovanje u Crnoj Gori ove godine skuplje nego inače?

147
Foto: Radio Tivat

Državljani Srbije od 15. avgusta ponovo mogu da uđu u Crnu Goru uz negativan PCR ili serološki test. Vest da će makar deo turističke sezone biti spašen u samom finišu i da će Srbi ipak moći da odu na letovanje, obradovala je ljude sa obe strane granice, ali je naše turiste mučila i jedna dilema – koliko će ih taj odmor koštati.

Pojedini su tvrdili da će crnogorski ugostitelji pokušati da vrate ono što im je korona uzela, odnosno da rekordno nisku posetu u prethodnom periodu nadomeste visokim cenama, dok su drugi smatrali da će upravo iz tih razloga cene biti niske kao nikada do sada.

Oni koji su se u međuvremenu dokopali crnogorske obale rešili su tu misteriju – cene su uglavnom standardne i onakve kakve su bile i prethodnih godina, a mnogi ugostitelji su, kako za „Blic“ kaže direktorke Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavčić, ponudili i akcijske popuste.

– Cenovna politika za ovogodišnju turističku sezonu, u skladu sa poslovnom politikom pojedinačnih privrednih subjekata, prilagođava se trenutnim kretanjima na tržištu. Veliki broj crnogorskih hotela i izdavaoca privatnog smeštaja pripremio je posebne povoljnosti i akcije za goste, neke i do 50 odsto jeftinije u odnosu na prošlu godinu – rekla je Radan Kukavčić.

Oops...
Slider with alias matis namestaj novooo not found.

 

Kako je dodala, u zavisnosti od destinacije i kategorije cene privatnog smeštaja kreću se od pet do 25 evra.

– Cene u hotelima koje uključuju noćenje sa doručkom, takođe u zavisnosti od grada i kategorije objekta, kreću se od 12 evra u Baru i Herceg Novom, odnosno 15 evra u Ulcinju. Budvanski hotelijeri pripremili su akcije koje podrazumijevaju boravak u hotelu sa 4* na samoj obali mora na bazi polupansiona po početnoj ceni od 35 evra. Deca do 10 ili 12 godina u većini hotela borave besplatno. Cene u apartmanskom smeštaju u Tivtu kreću se u rasponu od 20 do 25 evra po danu. To znači da npr. porodica sa dvoje odraslih i dvoje dece do 11 godina za šest noćenja može boraviti u Tivtu po ceni od 120 do 150 evra, uz minimalni boravak od 3 noćenja. Kada su u pitanju opštine na severu, cene smeštaja kreću se već od 10 evra – objasnila je Radan Kukavčić.

Cena boravišne takse ostala je ista i iznosi jedan evro po noćenju na teritoriji opština Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi i Bar, odnosno 0,70 evra u Ulcinju. Na Žabljaku i Kolašinu boravišna taksa iznosi 0,80 evra. Boravišnu taksu umanjenu za 50 odsto plaćaju lica od 12 do 18 godina starosti, dok su deca mlađa od 12 godina oslobođena plaćanja.

Cene plažnog mobilijara su takođe prilagođene novonastalim okolnostima i komplet koji čine suncobran i 2 ležaljke kreće se već od 5 evra u zavisnosti od plaže koju izaberete.

Kako dodaju iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u prethodnom periodu se radilo radilo na pripremi zdravstvenih protokola koji će obezbediti socijalnu distancu i sigurnost za svakog gosta. To se pre svega odnosi na adekvatan raspored plažnog mobilijara uz rastojanje od najmanje dva metra, kao i obezbeđivanje redovnog održavanje higijene i dezinfikovanja plažnog mobilijara i opreme.

Ove godine je uvedena i jedna novina u vidu aplikacije koja pruža sve informacije na jednom mestu.

– Gosti posredstvom nove Montenegro Beach aplikacije, u svakom trenutku, čak i u offline modu, imaju mogućnost da se detaljnije informišu o plažama, kvalitetu vode, ali i o restoranima koje mogu da posete nakon kupanja, a za koje na aplikaciji postoji opcija rezervacije – istakla je Radak Kukavčić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here