Kako se mali biznisi nose sa pandemijom kovida

106
Foto: Canva

Pandemija kovida-19 je negativno uticala na poslovanje većine firmi. Globalni konglomerati su pretrpeli velike gubitke i bili primorani da otpuštaju zaposlene, dok je sa malim biznisima situacija još nepovoljnija. Mala preduzeća se svakodnevno suočavaju sa izazovima kako bi ostala konkurentna, čak i u vremenu pre korone. Vanredne okolnosti su mnoge vlasnike malih biznisa gurnule preko ruba, te su bili prinuđeni da, bar privremeno, prestanu sa radom.


Obzirom da nepovoljna epidemiološka situacija ne jenjava, već se svakoga dana javljaju novi sojevi virusa korona, potrebno je preduzeti mere koje će male biznise održati „u životu“.

Šta nam je pandemija pokazala o potrošačkim navikama?

Pandemija je primorala ljude da više vremena nego ikada provode u svojim domovima. Veliki deo zaposlenih je počeo da radi od kuće. Druženja su svedena na minimum. Izlazaka nema, kao ni organizovanih društvenih događanja. Život se u velikoj meri sveo na online svet. Online radimo, učimo, družimo se, kupujemo.

Dok se život odvija na Internetu i vaš posao mora biti zastupljen u online zajednici, kako bi se održao tokom ovih teških vremena.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Koje sve vrste preduzeća mogu da posluju online?

Začudili biste se, ali uz malo kreativnosti i personalizovanog pristupa, gotovo da ne postoji biznis koji ne može da radi online.

Uzmimo za primer psihoterapeute, za čijim se radom potražnja tokom korone utrostručila. Seanse kod psihologa se odvijaju u ordinacijama, individualnim 1:1 pristupom. Obzirom da je na snazi društveno distanciranje, tretmani se mogu odvijati i online, putem Skype ili Viber video poziva. Psiholog može da prikupi podatke putem mejla ili društvenih mreža, a zatim da konsultacije drži online.

Na isti ili sličan način mogu da posluju advokati, pedagoško osoblje, kozmetičari, fitnes treneri. U momentima kada nije izvodljivo da klijenta primite u svom poslovnom prostoru ponudite mu online konsultacije. Ako, sa druge strane, imate prodavnicu napravite webshop ili vaše proizvode ponudite na sajtovima kakav je npr. Kupujem-Prodajem. Ako vodite restoran ponudite kućnu dostavu. Dodatnu vrednost ćete pružiti ako snimite video koji će vašim klijentima biti koristan i naučiti ih kako da sami urade bar deo usluge koju im vi pružate.

Kako otpočeti sa online poslovanjem?

Prvi korak online poslovanja mora biti izrada veb sajta, ako ga već ne posedujete. Vebsajt vaše firme treba da bude dopadljiv posetiocima, koncizan, pregledan i jednostavan za snalaženje. Sajt je osnova vašeg online prisustva i kao takav mora da bude pre svega funkcionalan, a zatim i estetski privlačan. Poverite posao dizajniranja sajta profesionalcima, kojima ćete objasniti strukturu i ciljeve vašeg biznisa. Web dizajner će pretočiti vaše ideje u vebsajt koji će verno prezentovati vaš biznis.

Izrada veb sajta će vam omogućiti da vaše proizvode ponudite i online zajednici, a ne samo lokalnim klijentima. Povećaće vam se obim posla, pridobićete i nove klijente, a postojeći će biti u mogućnosti da dođu do vaših proizvoda iz udobnosti svog doma. Online poslovanjem su svi na dobitku – vi imate mogućnost da proširite biznis, a vaši klijenti dobijaju iste usluge, bez da dovedu u rizik svoje zdravlje, što je naročito bitno tokom pandemije korona virusa.

Sve što treba da znate pre nego preselite vaš biznis online

Brz i funkcionalan sajt je tek početak vašeg online poslovanja. Nakon kreiranja sajta ispunićete ga sadržajem koji će biti originalan, relevantan vašem biznisu, a koristan vašim klijentima. Kako bi i novi potencijalni klijenti saznali za vas biće vam potrebna i dobra marketinška strategija.

Online marketing se zasniva na optimizovanju sajta. Optimizacija svih performansi i sadržaja sajta će učiniti da vas korisnici Interneta pronalaze organskim putem. Kada unesu ključne reči koje su relevantne vašem biznisu, uz pravilno rađenu lokalnu SEO optimizaciju, vaš sajt će se pojavljivati među prvim rezultatima pretrage. Obzirom da korisnici Interneta veruju organskim rezultatima više nego plaćenim oglasima, velike su šanse da na ovaj način zadobijete nove klijente.

Uz SEO esencijalno je i prisustvo vašeg biznisa na društvenim mrežama. Društvene mreže broje milione korisnika. Kako biste zadobili njihovu pažnju kreirajte objave koje su originalne i zanimljive i podstiču ljude na interakciju. Postavljajte pitanja i pažljivo osluškujte odgovore.

Dobar marketing će učiniti da vaš biznis izgleda dobro. Odličan marketing će učiniti da se vaši klijenti osećaju odlično. A takvi klijenti će vam se uvek vraćati.

Šta očekuje biznise koji ne mogu da posluju online?

Nažalost, ne mnogo toga dobrog. Smatramo da većina malih preduzeća, uz personalizovani pristup i malo truda, može da nađe način da se uključi u online poslovanje. Ukoliko budete čekali da se situacija sa pandemijom kovida smiri i utihne, mogu da prođu i godine. Godine tokom kojih će vaša konkurencija raditi i unapređivati svoje poslovanje, dok vi čekate. Malo koji biznis sebi može da priušti stand by u ovom trenutku.

Umesto toga, zauzmite vaše mesto u online svetu. Prezentujte sve što nudite, održavajte kontakt sa vašim klijentima i pokažite da vam je stalo do njih. Na ovaj način ćete se održati dok nepogoda ne prođe, a nakon toga vaš biznis može da nastavi da posluje punim kapacitetima.


Pročitaj: OŠ „Vuk Karadžić“ školsku slavu Sveti Sava prilagodila uslovima epidemije (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here