Кисић: Добра вест – запослене и мајке са академским образовањем рађају више деце

Нада у заустављање демографског суноврата

Фото: Freepik

Од свих држава у нашем окружењу само је Србија током 2022. забележила повећање броја новорођене деце у односу на претходну годину.


Наду у заустављање демографског суноврата ојачале су и запослене, и високообразоване жене, које се чешће опредељују да роде троје и више деце, наводе Новости.

Овај београдски лист наводи да се према подацима Републичког завода за статистику, у периоду од 2015. до 2021. године бележи континуиран раст броја запослених мајки и жена са високим образовањем које доносе на свет треће и четврто дете. Анализа укупног броја исплаћених родитељских додатака по основу рођења детета Министарства за бригу о породици и демографију показала је да се овај тренд наставља и у овој години.

Број трећерођене деце које су родиле запослене мајке у 2015. години износио је 3.826, а у 2021. години – 5.212 (раст од 36 одсто). Четврто дете у 2015. години родило је свега 489 запослених мајки, а у 2021. години готово двоструко већи број њих – 899. Такође, током 2015. укупно је 1.237 мајки са дипломом факултета родило треће дете, а у 2021. години тај број је повећан на 1.719, што је раст од 39 одсто.

Позитивни тренд објашњава се повећањем стопе запослености, посебно у популацији жена у репродуктивном периоду, унапређењем система здравствене и социјалне заштите, али и подршком државе, која је проширена и на вантелесну оплодњу донираним ћелијама. Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић каже да статистика показује да мере које држава спроводи почињу да дају резултате.

„Добра је вест да запослене и мајке са академским образовањем рађају више деце. Држава је у протеклом периоду пружила подршку породицама које желе да имају троје и више деце. Трудничко и одсуство ради неге детета за треће и свако наредно дете траје две године, финансијска подршка породицама за треће дете износи 1,8 милиона динара у 120 рата, а за четврто 2,8 милиона динара у 120 рада. Уз то, маме које роде треће дете добијају и једнократну финансијску подршку од нешто више од 115.000 динара“, каже Кисић.

Она указује и да ће будућим изменама Закона о финансијској подршци породици са децом бити омогућено да партнери жена предузетница користе право на негу детета након три месеца од рођења, као и да ће мајке предузетнице које роде троје и више деце имати право на одсуство од две године.

У 2015. години 21 мајка која је стекла звање мастера или магистра, родила је треће дете, а у 2021. години тај број се повећао на 375. Само две мајке које су имале докторат током 2015. родиле су треће дете, док је тај број значајно повећан у 2021. години – на 29, преносе Новости статистику.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here