Koji su uslovi za “kućnu izolaciju” i kako da ukućani budu bezbedni

Odvojena prostorija, zabranjene posete, posebni peškiri, maske na licu

4159
Foto: Profimedia

Kako raste broj obolelih, raste i svest ljudi o koronavirusu. Često se u brojnim tekstovima, ali i u direktnim obraćanjima državnog vrha i medicinskih stručnjaka spominje to da je jedan deo obolelih smešten u bolnice, dok je drugi deo u kućnoj izolaciji.


Šta podrazumeva kućna izolacija i koji su uslovi da bi neko uopšte bio pušten u kućnu izolaciju?

Na ta pitanja odgovorilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu COVID19.rs.

“Mora da postoji zasebna soba, koja može da se provetrava, u koju će biti smeštena obolela osoba.

U domaćinstvu mora biti jedna osoba dobrog zdravlja, bez faktora rizika, koja može da neguje pacijenta.

Neophodno je iz domaćinstva privremeno udaljiti osobe koje nisu neophodne za negu pacijenta, a najpre osobe sa faktorima rizika (stare osobe, deca, trudnice, porodilje, osobe oslabljenog imuniteta, osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja) ili osobe koje se ne mogu pridržavati preporuka o merama za sprečavanje prenošenja infekcije na članove domaćinstva ili druge osobe.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Važan uslov je da se zabrane posete

Razmotriti mogućost korišćenja improvizovanih paravana radi izolacije obolele osobe od drugih članova domaćinstva.

Neophodno je ograničiti kretanje pacijenta i smanjiti upotrebu zajedničkog prostora, kao i obezbediti da je zajednički prostor (npr. kupatilo) dobro provetren (npr. držati otvoren prozor). Zabraniti ulazak obolele osobe u druge zajedničke prostorije ukoliko to nije neophodno (npr. kuhinju).

Potrebno je i obezbediti dovoljan broj maski i rukavica za jednokratnu upotrebu za osobu koja neguje obolelog, kao i obezbediti uslove za pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Takođe, neophodno je da postoje sredstva za deinfekciju prostora i uslovi za mašinsko pranje odeće.”

Dati su i dodatni saveti kako da ukućani budu bezbedni

“Izbegavajte direktan kontakt sa telesnim tečnostima, posebno sekretima usne usne duplje i disajnih organa. Rukavice za jednokratnu upotrebu koristite za pružanje nege i prilikom rukovanja sa stolicom, urinom i otpadom. Pre i posle uklanjanja rukavica obavite higijenu ruku. Rukavice, maramice, maske i drugi otpad koji su koristile bolesne osobe ili oni koji brinu o bolesnim osobama bacati u posebne kese u sobi u kojoj boravi bolesna osobe pre bacanja sa drugim kućnim otpadom.

Izbegavajte druge vrste mogućeg izlaganja bolesnim osobama ili kontaminiranim predmetima u njihovom neposrednom okruženju (npr. ne koristite iste četkice za zube, cigarete, pribor za jelo, posuđe, piće, peškire, ili posteljinu). Pribor za jelo i posuđe treba oprati deterdžentom i vodom nakon upotrebe.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Očistite i dezinfikujte površine koje se često dodiruju, poput noćnih ormarića i ostalog nameštaja u spavaćim sobama, običnim dezinfekcionim sredstvom za domaćinstvo, koje sadrži razblaženi rastvor varikine (1 deo varikine na 99 delova vode).

Očistite i dezinfikujte površine u toaletu i kupatilu najmanje jednom dnevno koristeći uobičajena dezifekciona sredstva za domaćinstvo koja sadrži razblaženi rastvor varikine (1 deo varikine na 99 delova vode).· Za pranje odeće, posteljine, peškira za kupanje i ruke itd. obolelih osoba koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja ili mašinsko pranje na 60–90 °C uobičajenim deterdžentom za domaćinstvo i temeljno ih osušite. Kontaminirano platno stavite u kesu za veš. Ne tresti prljavo rublje i izbegavati direktan kontakt kože i odeće sa kontaminiranim materijalima.”

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here