Međunarodni dan devojčica – „Moj glas, naša ravnopravna budućnost“

69
Foto: Pixabay

Međunarodni dan devojčica, pod sloganom „Moj glas, naša ravnopravna budućnost“, obeležava se danas, a vojvođanski Zaštitnik građana naglašava da postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i devojčica predstavlja jedan od ciljeva održivog razvoja.


Ključnu ulogu u postizanju rodne ravnopravnosti ima obrazovanje koje kasnije otvara mogućnosti devojčicama za usavršavanje i bolje zapošljavanje, kao i napredovanje u struci.

Relevantne institucije, pre svega obrazovne, decenijama čine napore da pruže jednako pravo na obrazovanje i devojčicama i dečacima, ali da bi rezultati bili vidljiviji, napore institucija treba da podrže i mikro sredine, odnosno porodice iz kojih devojčice dolaze, kaže se u saopštenju pokrajinskog Zaštitnika građana.

Dodaje se da je neophodno raditi na podizanju svesti svih članova društva o značaju i potrebi obrazovanja, kao jednom od temelja izgradnje tolerantnog društva jednakih mogućnosti za sve.

Međunarodni dan devojčica obeležava se širom sveta u cilju promovisanja prava devojčica i podizanja svesti o neravnopravnosti s kojom se one suočavaju samo zato što su devojčice.

 

Ove godine obeležava se i 25 godina od usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju – najznačajnijeg i najnaprednijeg dokumenta koji se bavi unapređenjem prava žena i devojčica, čiji je cilj svet u kojem svaka devojka i žena može da ostvari sva svoja prava, kao što su život bez nasilja, pohađanje i završavanje škole, izbor kada i za koga će se udati i zarađivanje jednake plate za jednak rad.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana devojčica nosi naziv „Moj glas, naša ravnopravna budućnost“.

Fokus je na podršci devojčicama adolescentskog uzrasta da žive život bez rodno zasnovanog nasilja, štetnih praksi, HIV-a i AIDS-a, da uče nove veštine u susret budućnosti koju odaberu i da, kao generacija aktivistkinja, predvode ubrzane društvene promene.

Drage devojčice, neka vas i današnji dan podseti i ohrabri na to koliko ste posebne, jake i sposobne da u životu ostvarite sve što poželite! Ta moć je u vama. Želim vam da se posvetite školi i da se obrazujete, jer znanje, rad i rezultate vam niko nikada ne može oduzeti. Ponosno koračajte u svaki novi dan vođene svojim snovima!, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

U saopštenju se ističe da je potpredsednica Vlade dodala da se devojčice suočavaju sa različitim izazovima, od diskriminacije u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, preko ranih brakova, do vršnjačkog nasilja.

Samo društvo u kojem svi imaju jednake šanse za rast i razvoj može da ide napred i ka takvom modernom društvu stremimo. Da omogućimo da žene budu jednako plaćene za isti rad, da neplaćene poslove ravnomerno rasporedimo i vrednujemo ženski rad, da se svakodnevno borimo protiv nasilja kojem su žene izložene i da svi zajedno doprinesemo uklanjanju stereotipa koji svako društvo sputavaju, rekla je Zorana Mihajlović za RTS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here