Министарство: У руднику Соко било је пропуста

"Сматрамо да постоји одговорност, тим пре што је 14 дана пре 1. априла када се догодила трагедија било повећане концентрације метана"

100
Извор: МРЕ (ЗОРАН ПЕТРОВИЋ)

БЕОГРАД – Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да породице рудара страдалих у несрећи у руднику Соко морају да знају истину и да је министарство поднело кривичне пријаве против 14 особа због несреће у којој је живот изгубило осам рудара, а повређено њих 20, како би се утврдила одговорност, јер постоје јасна правила која нису поштована у овом руднику.


„Породице морају да знају истину, али и сви који раде тај посао да знају да сваки папир, да сви прописи, сва правила морају да се поштују и спроведу, јер су у питању људски животи. Ми смо били тамо тог јутра, разговарала сам са породицама страдалих у тренутку када су чекали тела својих најближих и обећала сам да ћемо проверити и утврдити истину, да ћемо учинити све што можемо, зато што је законска, морална обавеза и то је важно и за њих, али и за све друге који морају да знају да постоји одговорност када се ради тај посао“, рекла је она.

Сачекали смо да тужилаштво у Алексинцу донесе одлуку, а потом смо одлучили да Вишем јавном тужилаштву у Нишу поднесемо кривичну пријаву и предамо сву документацију и аудио-записе којима располажемо, рекла је Михајловићева гостујући на Тв Студио Б, саопштило је министарство.

„Сматрамо да постоји одговорност, тим пре што је 14 дана пре 1. априла када се догодила трагедија било повећане концентрације метана. Дозвољена граница је 1,5 одсто, а 14 дана пре несреће била је повећана концентрација метана у збиру 22 сата, што су одређени људи који су обухваћени пријавом то и знали. Такође, било је пропуста и у ноћи када се трагедија догодила. Било је пропуста у документацији која је потребна за извођење радова, није се реаговало у правом тренутку, нису постојала одобрења за рударске пројекте, није било адекватне контроле“, навела је министарка.

Истакла је да ово мора да буде наук свим људима који раде у опасним секторима, на високоризичним радним местима, да је безбедност на првом месту.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here