На Косову и Метохији јутрос мирно

Тзв. Косовска полиција и даље у зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић

Извор: РТК/архива

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – На северу Косова и Метохије јутрос је мирно, после јучерашњих сукоба када су грађани покушали да спрече упад такозване Косовске полиције у општинске зграде у Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану.


У седиштима све четири већински српске општине на северу Косова и Метохије, од ноћас се налазе припадници такозване Косовске полиције и специјалци.

Полиција је распоређена и око општинских зграда, као и возила за разбијање демонстрација.

Путеви на северу покрајине су проходни, као и административни прелази према централној Србији, па се саобраћај одвија нормално.

У петак је, након покушаја грађана севера Косова и Метохије да спрече полицију да уђе у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, дошло до сукоба, у којима је полиција је употребила сузавац, димне и шок бомбе.

Том приликом повређено је више Срба, а Косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

Насилни улазак полицајаца у зграде општине осудиле су земље Квинте, Европска унија, Кфор и Еулекс, затраживши хитно обустављање насилних акција Приштине. Посебно оштре осуде долазе из Сједињених Америчких Држава.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here