На северу Косова ноћ протекла мирно, почело окупљање грађана

За данас су поново заказани протести Срба у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу

Фото: KoSSev (архивска фотографија)

ЗВЕЧАН – У Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку јутрос је почело окупљање грађана који потестују због боравка приштинске специјалне полиције на северу Косова и Метохије.


Грађани траже да специјална полиција одмах напусти север покрајине као и да градоначелници Албанци, изабрани на изборима на које Срби нису изашли, не улазе у зграде српских општина.

У понедељак је током протеста у Звечану дошло до сукоба између тзв. косовске полиције и припадника КФОР-а са грађанима. Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.

Јутрос мирно на северу Косова, за данас поново заказани протести Срба

Јутрос је на северу Косова и Метохије мирно, после ноћашњег сукоба припадника КФОР-а са Србима у Звечану. У општинама Зубин Поток, Звечан и Лепосавић, током ноћи није било инцидената, а број припадника КФОР-а је појачан.

Војници се налазе око зграда тамошњих општина, где су грађани јуче протестовали, али и око зграде општине у Северној Митровици. Појачано је присуство припадника КФОР-а и на прилазним путевима сва четири седишта општина са српском већином на северу покрајине.

Такозвана Косовска полиција и специјалци и даље се налазе у зградама те четири општине. За данас су поново заказани протести Срба у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Њихов захтев је повлачење специјалаца са севера Косова и Метохије, као и да новоизабрани албански градоначеници на изборима на које Срби нису изашли, не долазе на посао у српске општине.

Због ситуације на северу КиМ данас нема вежби Дефендер Еуропе 2023

Због ситуације на северу КиМ отказане су за данас планиране активности у оквиру велике међународне војне вежбе „Дефендер Еуропе 2023“, саопштило је министарство одбране привремених приштинских институција, преноси Репортери.

Тзв. Косово је домаћин „Дефендер Еуропе 23“, међународне војне вежбе у којој учествује 25 земаља НАТО-а.

Вежба је почела 22. маја и очекује се да ће трајати до 2. јуна.

У њој учествују и припадници тзв. косовских безбедносних снага, иако је, према Резолуцији 1244, КФОР једина оружана сила на КиМ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here