Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији, поручио – „мир и само мир“

„Све вернике са овог места позивам да се молимо за све људе, за сву браћу и сестре, све сународнике и оне са којима живимо и пре свих за браћу Албанце да градимо заједно мир"

Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Патријарх Порфирије, на црквени празник Покров пресвете Богородице, устоличен је у трон архиепископа пећких и патријарха српских у Пећкој Патријаршији, древном седишту поглавара Српске православне цркве (СПЦ).


Владика црногорско-приморски Јоаникије предао је патријарху Порфирију панагију, а пре тога је епископ зворничко-тузлански Фотије, члан Синода СПЦ, прочитао грамату о устоличењу патријарха Порфирија. Претходно је са патријархом Порфиријем литургију служило више владика СПЦ, као и других православних цркава, преноси N1.

Патријарх Порфирије рекао је након званичног устоличења да је његов програм „мир и само мир, и то пре свега са првим суседима, мир као једина могућност опстанка и наше и њихове деце“.

Патријарх је након свете литургије позвао све вернике да се моле за мир.

„Све вернике са овог места позивам да се молимо за све људе, за сву браћу и сестре, све сународнике и оне са којима живимо и пре свих за браћу Албанце да градимо заједно мир као што су градиле српске са албанским породицама које су и у добра и зла времена чували Пећку патријаршију и Високе Дечане“, изјавио је патријарх Порфирије.

Он је додао да на такав позив упутио на почетку обраћања управо да неко не би учитавао неки другачији програм патријарха и читаве српске цркве, осим оног који је записан у јеванђељима.

Подсетимо, храм су јутрос испунили грађани, а испред је био постављен видео бим како би могло да се прати богослужење.

Како јавља репортерка N1, тешко је проценити колико људи је било присутно. Незваничне процене су да је организован превоз са 20 аутобуса, као и да је дошло око 300 аутомобила.

Догађај се одвијао у мирној атмосфери. Примећено је присуство косовске полиције и италијанских припадника КФОР-а.

Међу присутнима су били представници Српске листе, правник Милан Антонијевић и други.

Ту су биле и владике Македонске православне цркве којој је СПЦ, после вишегодишњег спора, додалила аутокефални статус, као и представник Руске православне цркве.

Непосредно по избору, почетком прошле године, устоличен је у Саборној цркви у Београду, када је примио права и дужности које му припадају као поглавару.

Обичај је да се затим устоличи и у Пећкој Патријаршији, али је то одложено, како је навела СПЦ, због епидемиолошких мера на Косову и Метохији.

Приштина је забранила директору владине Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да присуствује устоличењу. До устоличења је дошло у тренутку када Београд истиче да је изложен великом притиску са Запада да промени свој став о Косову. Непосредно по избору, патријарх Порфирије изјавио је да је „референдум на Косову извршен на Видовдан, 1389. године“.

Устоличењу претходног поглавара, патријарха Иринеја, у Пећкој Патријаршији присуствовао је и тадашњи председник Србије Борис Тадић. Пећка Патријаршија, мада у Рашко-призренској епархији, представља манастир под непосредном управом поглавара Српске цркве. Патријарх Порфирије је 46. српски патријарх, а 57. поглавар Српске цркве, јер су претходно то били архиепископи, почевши од првог архиепископа, Светог Саве.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here