Проглашена ванредна ситуација у Прокупљу и Куршумлији

Ниво реке Топлице расте из сата у сат; излио се Ибар

Фото: Принтскрин (РТС)

На територији града Прокупља, проглашена је ванредна ситуација због обилних падавина и повећаног водостаја реке Топлице.


Ово је одлучено на ванредној седници Градског штаба за ванредне ситуације Прокупља, одржаној синоћ у 21.00 час, а на основу извештаја стручно-оперативног тима за одбрану од поплава и обиласка терена, јер ниво реке Топлице расте из сата у сат, саопштено је на званичном сајту Града Прокупља.

Командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић рекао је јуче да је водостај Топлице у извештајној станици Пепељевац у 20.00 часова износио 332 центиметара и додао да се стање на реци Топлици прати из минута у минут.

Према његовим речима све надлежне службе су на терену како би се спречило угрожавање људи и материјалних добара. Ванредна ситуација је проглашена и у Куршумлији због наглог пораста нивоа реке Топлице и угрожености неколико насеља и водозахвата, преноси РТС.

Најтеже је у насељу Микуљана где је поплављено десетак кућа и водоводни резервоари одакле се Куршумлија снабдева водом.

На терену су службе Јавног комуналног предузећа и припадници Сектора за ванредне ситуације који су притекли у помоћ угроженим домаћинствима.

Претходно је ванредна одбрана од поплава проглашена на Водним јединицама „Лим-Пријепоље“, „Ибар – Краљево, Нови Пазар“, „Дрина Лозница“, „Западна Морава – Крушевац“, „Западна Морава – Чачак“.

Припадници МУП и током ноћи трагали су за две особе које су јуче однела набујала река. Ниво река у Новом Пазару и Сјеници значајно је опао.

На Пештери пада снег. Река Ибар излила се на територији општине Рашка.

Према подацима РХМЗ поплавни талас из Рашке се може очекивати низводно од Рашке за три сата.

Смењују се киша и снег.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here