Рок за коришћење ваучера Влада померила на 30. новембар

Ваучери подигли цену смештаја и до 50 одсто

281

Смештај у српским бањама и на планинама поскупео је последњих недеља за неких 20 до 50 одсто. Разлог подизању цена лежи у додатним туристичким ваучерима, у вредности од 15.000 динара, као и великом интересовању за дотирано летовање.


Од 200.000 додатних вредносних чекова, до сада је подељено више од 170.000. У наредних неколико дана сигурно је да ће и остатак бити расподељен. Угоститељи су искористили меру државе како би додатно подигли цене и остварили што већу зараду.

Влада Србије јуче је донела одлуку да се рок за коришћење ваучера за одмор у Србији продужи за месец дана и да ваучери уместо до 31. октобра, како је било првобитно предвиђено, могу да се искористе до 30. новембра.

Како је рекла министарка туризма Татјана Матић, за осам радних дана, откада је расподела почела, подељено више од 200.000 ваучера, чиме су практично смештајни капацитети у земљи попуњени.

– Подељено је више од 152.000 ваучера у вредности од 15.000 динара и више од 45.000 ваучера у вредности од 10.000 динара – рекла је Матићеа.

– Пошто је рок за коришћење ваучера био 31. октобар и смештајни капацитети су практично попуњени, решили смо да продужимо рок до 30. новембра, тако да грађани сада могу да обављају резервације до овог датума и да нађу место за одмор.

Према њеним речима, најтраженије дестинације су Пролом Бања, Сијаринска Бања, затим Сокобања, Врњачка и Луковска Бања.

– Један од услова је да резервација не може одмах да важи, већ се смештај мора резервисати најмање месец дана раније – казао нам је Драган Суботић, из Удружења туристичких агенција Србија (ТАС).

– Места одавно нема на најатрактивнијим дестинацијама у земљи, као што су Сокобања, Врњачка Бања, Златибор, Тара… Многи су остали без жељених дестинација и морају свој одмор да помере за неки други термин. Износ ваучера од 15.000 није мали и све је више угоститељских објеката који се пријављују за ову дотацију.

Према речима Суботића, има угоститеља који су видели у овоме да могу имати добру зараду, па су подигли цене за неких 20 до 50 одсто. Као што је случај у Врњачкој Бањи.

Тамо лежај не може да се нађе испод 15 до 20 евра, па нагоре, по особи дневно. Ноћење у хотелу иде од 30 евра.

– Златибор је највише подигао цене, скоро 32 одсто – говори Суботић.

– И приватни и хотелски смештај. Копаоник је традиционално скуп. Ту су ограничени капацитети, као и на Тари. Највећи проценат људи који су аплицирали за ваучере су, традиционално, пензионери, али и запослени који испуњавају услове.

Према речима Георгија Генова, директора Пословног удружења хотелско угоститељске привреде, за одмор са ваучерима, у хотелима са четири и пет звездица, нема интересовања, јер су они скупи. Лимит за оне који добијају ове дотиране одморе, код плата, не би требало да буде 70.000 већ најмање 90.000 динара.

– За приватни смештај је добро интересовање, јер ту покрива боравак, али су мањи капацитети – сматра Генов.

– Све је поскупело, па и смештај. Намирнице су отишле горе, али то је тржиште и зато су поскупели и до 50 процената. Ваучери су добра мера, али за социјални туризам, јер ми то сматрамо социјалном мером. Није то мало пара, али то је за одређену категорију пензионера и запослених. Уз то, интересовање је велико, па и због тога угоститељи подижу цене. Сада је средина сезоне и већ је доста продато, па имају мало капацитета на располагању.

На листи је више од 2.700 угоститељских објеката где могу да се искористе ваучери.

Почетком године држава је већ поделила 100.000 ваучера, у вредности од 5.000 динара.

Ко год је ову врсту субвенције већ добио, сада има право на додатних 10.000 динара. Од пре неколико дана и ови грађани могу да аплицирају за разлику у новцу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here