Нове мере државе: Младима по 10.000 динара, пензије веће 21%, расту и плате

Председник Србије Александар Вучић најавио је низ мера које је држава донела како би олакшала живот грађана

Вучић је најавио повећање пензија већ у октобру, а друго повећање у јануару. Такође, најавио је повећање плата у јавном сектору за просветне раднике и медицинске сестре.


Још једна мера коју је држава донела како би олакшала живот грађанима, односи се на децу до 16 година. Она ће добити од државе по 10.000 динара. Грађани могу очекивати и још 100.000 туристичких ваучера, али и нижу цену хлеба.

„Укупно повећање пензија готово 44 одсто“

Пензије су до сада повећане 20,8 одсто, а уз додатно повећање од око 20 одсто, пензионерима ће примања укупно бити повећана за за више од 40 одсто.

„Од 1. октобра идемо са повећањем од 5,5 одсто, а од 1. јануара, идемо са додатних 14,6 одсто. Дакле, са кумулативно готово 21% одсто повећањем на оних, готово 21 одсто који смо имали већ повећање. Кумулативно, све заједно од почетка прошле године, 44 одсто повећање пензија. Пензија је 2012. године била 204 евра. Приближавамо се зацртаном циљу до краја 2025. да буде преко 450 евра“, рекао је Вучић.

„Повећавамо плате за просветне раднике и медицинске сестре“

Председник Србије Александар Вучић је најавио повећање плата у јавном сектору које могу да очекују просветни радници и медицинске сестре.

„Од 1. септембра идемо на повећање плата 5,5% плус од 1. децембра или најкасније 1. јануара још 10%, што је кумулативно 16% повећање плата. У овом тренутку просечна плата из ових 5 категорија је преко 74.000 динара. Бићемо близу 90.000 динара, на преко 88.000 динара просечне плате, што није укупна зарада, то је без дежурстава, разредних“, објаснио је председник.

„Од 1. септембра медицинске сестре и медицински техничари добијају 5,5 одсто повећање плате и исто као и просвета, дакле, у децембру или јануар идемо на додатних 10 одсто. Дакле, укупно кумулативно 16 одсто ново повећање“, рекао је Вучић.

За децу до 16 година по 10.000 динара

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће деца до 16 година од државе добити по 10.000 динара.

„Имамо једну нову меру коју никада нисмо имали, за коју сматрамо да је веома важна. Као што знате, ми смо доносили одлуке и мислимо да смо добро то радили, да смо их добро таргетирали у своје време и у време короне и после тога када смо помагали и младима и пензионерима кроз једнократне уплате. Сада смо донели одлуку по први пут да дамо по 10.000 динара за свако дете“, рекао је Вучић.

„Ова мера има свој посебан утицај, пре свега кроз подршку мајкама, које ће највише примити тај новац, да би могле, посебно у септембру месецу, када постоје додатна издвајања за школу, за уџбенике, наставна средства и све друго, да могу себи, својој деци и својој породици додатно да помогну“, објаснио је Вучић.

Још 100.000 туристичких ваучера

„Идемо колико сутра, са још 100.000 ваучера, јер су ови претходни били разграбљени, са по 5.000 динара. Бићемо спремни на још 100.000, јер желимо да замолимо људе да и лето, и зиму што је могуће више проведу у Србији“, рекао је Вучић.

Он је истакао да имамо у првих три месеца 40 одсто увећање прихода од туризма.

„Напредују због тога на изузетан начин и Сокобања, пре свега, али и бање које имају нешто мањи број туриста, које су изванредне и у сиромашним крајевима, дакле у Куршумлијској општини, Пролом бања, Луковска бања, Куршумлијска бања, многе друге бање. Да не причамо о већ познатим центрима као што су Врњачка бања, Златибор, Копаоник који највише људи привлаче“, рекао је Вучић.

„Хлеб ће бити јефтинији за три динара“

Председник Србије је најавио да ће за два дана цена хлеба бити нижа.

„Пошто се суочавамо са великом инфлацијом, донели смо одлуку да покушамо да разговарамо о проблему са месом. И то ће бити питање у наредним данима. Хлеб нам је најјефтинији, али ће хлеб бити још јефтинији. Нашим улагањем од 3,2 милиона евра и помоћу пекара који су веома одговорни за хлеб Сава од 500 грама ми ћемо спустити цену са 57 на 54 динара. Дакле нешто око 5 одсто ће бити нижа цена хлеба што нам је важно због заустављања инфлације. Цене су добре, инфлација се зауставља, помало и пада, али морамо да убрзамо тај процес“, рекао је Вучић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here