Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Први пут свечано прослављен 2021. године

Фото: Free Images

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. 


Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, биће обележен данас централном манифестацијом у Нишу на којој ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Свечаност ће бити одржана у Спортској хали Чаир с почетком у 18.00 часова.

Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана празник је први пут свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини.

Празник се обележава сваке године широм Србије.

Како је најављено, данас ће бити обележен и свечаношћу на мосту преко реке Дрине, између Бајине Баште и Скелана. Тај догађај организује Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, у сарадњи са ветеранским удружењима из Републике Србије и Републике Српске.

Том приликом, предвиђено је да се учесници, носећи српску заставу дугачку 50 метара, споје на средини моста. Свечаности ће, присуствовати око 120 ветерана из Србије и Републике Српске.

Прослава Дана српског јединства ове године се први пут организује у Немачкој, којој ће у име председника Вучића присуствовати министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић.

Он је позвао све наше сународнике који живе у Франкфурту, али и у покрајини Хесен, као и целој Немачкој да се придруже централној прослави на Тргу Росмаркт у Франкфурту на Мајни, од 18 сати, где ће три дана трајати манифестација „Дани српске културе“ у оквиру које ће бити обележен и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Данас ће се у Београду, такође, одржати манифестација „Дан традиције“ са циљем да подстакне младе да кроз уметничке медије дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље.

Централни део манифестације одржаће се у центру престонице уз свечану поворку учесника обучених у народне ношње и главни музичко-сценски програм у којем ће учествовати дечји хорови, певачи и фолклорни ансамбли.

Дефиле учесника креће у 11:30 са краја Кнез Михаилове улице (код Калемегдана) и завршава се на Тргу републике, где од 12:00 часова почиње свечани концерт, саопштено је данас.

Уочи празника званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе да на кућама истакну народну заставу – „тробојку“.

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је, после година крвавих, страшних, драматичних, трагичних и јуначких борби, српска војска пробила Солунски фронт и фактички означила почетак ослобођења Краљевине Србије. За то је било потребно свега 45 дана нашим јуначким прецима.

Почетак пробоја Солунског фронта један је од кључних датума Првог светског рата и велики дан у националној историји.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here