Како ће изгледати српски Амбер Алерт

Шта стоји у Правилнику о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетника

Фото: Илустрација (Лого)

Српски Амбер алерт систем, који ће се звати „Пронађи ме“, требало би ускоро да заживи. Ради се на изради платформе за хитно обавештавање јавности. Грађани ће о нестанку малолетног лица бити обавештавани путем СМС поруке, прекидом телевизијских и радио емисија, као и кајронима на ауто-путу, аеродромским, аутобуским и железничким станицама.


Регулаторно тело за електронске медије израдило је Правилник о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетног лица.

У Правилнику је наведено да медије о нестанку малолетног лица обавештава Министарство информисања, које они одмах објављују.

„Обавештење је пружалац медијске услуге дужан да објави (емитује) у трајању од најмање 20 секунди, у неизмењеном облику и идентичној садржини у којима му је достављено од стране министарства“, наведено је у Правилнику.

Медији су дужни да обавештење емитују у наредних 48 сати и то у првих осам сати од тренутка достављања обавештења на сваких 30 минута, а после тога на сваких 60 минута. Након истека 48 сати од првог објављивања, престаје обавеза даљег објављивања обавештења.

„Пружалац медијске услуге, по пријему информације упућене од стране министарства да је нестало малолетно лице пронађено, без одлагања прекида објављивање (емитовање) обавештења о несталом малолетном лицу и обавештава јавност да је лице пронађено“, прецизирано је у Правилнику.

Истовремено са прекидом објављивања (емитовања) обавештења о несталом малолетном лицу, а у циљу заштите податка о личности малолетника, медији су у обавези да без одлагања, обришу све податке из обавештења о несталом малолетнику.

Крајем августа, одржан је састанак Радне групе за увођење система за хитно обавештавање јавности о нестанку малолетног лица, где је договорено да се српски Амбер алерт зове „Пронађи ме!“.

Мунистарство унутрашњих послова Србије саопштило је након састанка да је почео рад на изради платформе за хитно обавештавање јавности о нестанку малолетног лица.

Грађани би, према до сада договореним критеријумима, о нестанку малолетног лица, требало да буду обавештавани путем СМС поруке, прекидом телевизијских и радио емисија, као и кајронима на ауто-путу, аеродромским, аутобуским и железничким станицама.

На изради платформе заједнички раде Министарством информисања и телекомуникација и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије.

МУП је израдио и Инструкцију о поступању полицијских службеника у случају пријаве нестанка малолетног лица и начину хитног обавештавања јавности, која дефинише јасне и прецизне кораке активирања и функционисања система, наведено је у саопштењу.

У саставу Радне групе за увођење система „Пронађи ме!“, коју је у фебруару ове године формирао министар унутрашњих послова Братислав Гашић, су представници више министарстава, Центра за несталу и злостављану децу и удружења „Астра“.

Шта је „Амбер алерт“?

Амбер Алерт представља модел ширења и објављивања информација у јавности у случају нестанка деце.

Објаве се обављају путем различитих медија – телевизијских и радио емисија, Интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, аутопутевима.

Амбер алерт је систем који функционише у САД, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству.

Настао је у Сједињеним Америчким Државама 1996. године. Назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here