Шта је реално могуће за решавање косовске кризе до краја године?

"Све док нема озбиљнијих санкција према албанској власти на Косову, ти састанци се своде на разговор глувих"

Фото: РТВ

Слободан Зечевић из Института за европске студије изјавио је данас да би било реално да се косовско питање реши до краја године једино ако би се спровео Бриселски споразум и све што је договорено 2013. године.


Како је рекао за Танјуг ако би се одржали избори и ако би се формирала ЗСО у складу са оним што је договорено 2013. године, а специјалне снаге косовске полиције напустиле српске општине, у том случају би могло да се говори о једном великом напретку у решавању косовске кризе до краја ове године.

„Да ли Лајчак мисли заиста на то што је ЕУ тврдила до пре неколико дана, па сад више не знамо да ли стоји иза тог плана деескалације или не, видећемо у наредном периоду јер ту има разноразних обрта из недеље у недељу, обрта у ставу ЕУ и у ставу САД према овом проблему“, наводи он.

Зечевић објашњава да запад није уразумио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија из разлога што сматрају да је косовска независност њихов пројекат и да треба истрајати у идеји да Косово буде међународно афирмисана држава, а да сви који ремете тај пројекат, а то су Срби на Косову, треба да буду стављени под контролу.

Напомиње да је сам пројекат независности Косова проблематичан јер не само што отима део територије Србије, него зато што и Косово нема перспективу као независна држава, јер, како каже, чак и када би било одвојено од Србије оно би се кад тад ујединило са Албанијом.

Узимајући у обзир ставове Куртија, који практично само спроводи свој програм окупације српских општина, Зечевић сматра да састанак председника Србије Александра Вучића, високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепа Бореља и Аљбина Куртија не би могао нешто много да промени, осим става Запада према Куртију у смислу оштријих односа и економских санкција према влади у Приштини, када би албанска јавност морала да размисли о томе да ли Курти заиста води једну добру политику за Албанце на Косову.

„Све док нема озбиљнијих санкција према албанској власти на Косову, ти састанци се своде на разговор глувих“, закључио је он.

Предраг Марковић: То питање се решава 100 година и сад ми због неког Лајчаковог интереса треба да га збрзамо за неколико месеци…

Директор Института за савремену историју Предраг Марковић изјавио је данас да је услов свих услова у решавању косовског питања повлачење специјалне косовске јединице РОСУ и испуњење свих споразума.

„То питање се решава 100 година и сад ми због неког Лајчаковог интереса треба да га збрзамо за неколико месеци. Мени то делује као преварантски предлог. Шта ми добијемо брзим решењем, то када би нас првог јануара чекало чланство у ЕУ, па да размислимо, али заправо Србији не одговара никако пребијање преко колена“, рекао је он за Танјуг.

Каже да ни ЗСО неће бити формирана до 2024. године и сматра да све оно што изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, прећутно нуди јесте да Србија пристане на све ултиматуме Приштине, што, истиче он, није никакво решење.

Први услов повлачење специјалне косовске јединице РОСУ

Напомиње да је први услов за решавање косовског питања повлачење специјалне косовске јединице РОСУ, јер како наводи, политика „сечења саламе“ да се парче по парче укидају Србима сва права је врло опасна, а други који, сматра он, дугорочнијим, јесте испуњење свих споразума.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here