Свако осмо дете у Србији гојазно: Због тога ће основци од септембра имати физичко сваки дан

Свако осмо дете у Србији гојазно

Фото: Getty Images

Од наредне школске године, од 1. септембра ученици основних школа имаће сваки дан физичко васпитање, док ће ђаци средњих школа имати четири пута недељно- пише 021.


То неће важити за све школе, већ само за оне које буду укључене у пилот пројекат „Свако дете има право да одраста здраво“. Министарство просвете ће до 20. августа обавити селекцију школа.

Већ је познато да ће у пројекат бити укључене школе које раде једносменски. Више часова физичког имаће ђаци у 70 одељења првог циклуса основне школе (до четвртог разреда), 30 одељења другог циклуса основног образовања и васпитања (од петог до осмог разреда), као и у 20 одељења у средњем образовању и васпитању, пише Euronews Србија.

У Србији 398 школа ради једносменски – 346 основних и 52 средње школе.

„У зависности од броја одељења у школи, зависиће број школа које ће бити укључене у пројекат. Можда ће се пројекат у неким школама реализовати у више одељења. Министарство просвете ће у наредном периоду, до 20. августа, извршити селекцију школа које ће бити укључене у пилот пројекат“, кажу у Министарству просвете за Еуронеwс Србија.

Планирано је да у наредној школској години ово буде пилот пројекат, али да се од школске 2024/25 уведе у све школе.

Лоше држање тела, крива кичма, гојазност, најчешћи су здравствени проблеми основаца, али и средњошколаца у Србији. Истраживања Института Батут показују да је данас свако осмо дете гојазно, док је свако пето предгојазно. Годинама се указује да су деца слабо физички активна, једу нездраву храну, највише времена у току дана проводе испред екрана.

Шта то значи за фонд часова?

Да ли ће бити повећан недељни фонд часова за ученике у основним и средњим школама у којима се буде спроводио пилот пројекат или ће се смањити фонд часова неких других предмета прецизан одговор Еуронеwс Србија није добио од у Министарства просвете.

У Заводу за Еуронеwс Србија кажу да се број часова осталих предмета неће мењати. Прецизирају и да ће часове физичког васпитања заједно држати учитељ и наставник физичког и здравственог васпитања.

Из Министарства просвете поручују да ће наставници физичког бити додатно ангажовани уколико школе за то буду имале потребу.

Пилот пројекат „Свако дете има право да одраста здраво“ реализују три министарства – Министарство просвете, Министарство спорта и Министарство здравља, који су недавно потписали меморандум о сарадњи.

Од наредне школске године планирано је увођење софтвера, односно информационог система за праћења физичког развоја и развоја моторичких способности ученика у свим школама. Наставници ће тестирати ученике, податке ће убацивати у софтвер и на основу добијених резултата препоручиће које вежбе ђаци треба да раде у школи и код куће.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here