Ватрогасац саветује: Шта никако не смемо радити у случају земљотреса

Шта и како радити у случају земљотреса?

Фото: N1

Милош Миленковић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије гостовао је у емисији Newsnight и објаснио шта и како радити у случају земљотреса.


„Сектор за ванредне ситуације је пре неколико година израдио Породични приручник за реаговање у ванредним ситуацијама и он је јавно доступан, и он садржи упутство како се понашати у току земљотреса. МУП чини низ превентивних активности како би припремио наше грађане да буду што спремнији за реаговање у случају опасности“, каже Миленковић.

Он је навео да се у јавности у претходних неколико дана појавило неколико упутстава шта и како радити у случају земљотреса, па је због тога МУП ослучио да се званично обрати сапштењем и пошаље грађанима веродостојне информације.

Указује да упутства вреде у одређеним деловима дана, али напомиње да су се земљотреси у Турској и Сирији догодили током ноћи, па је нормално да се начини понашања заборављају.

„Уколико се деси земљотрес, треба да останемо присебни, и да не дозволимо да нас паника обузме. У затвореном простору треба наћи сигуран заклон. Међутим, не смемо стати испод стаклене површине, а довратници су сигуран заклон. Треба се чувати висећих елемената, лустери могу да буду отежавајући фактор“, истакао је Миленковић.

Наглашава да се у случају земљотреса не смеју користити лифтови и степенице, јер сви накнадни потреси могу угрозити животе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here