Вучић после дијалога у Бриселу: Тежак састанак, инсистирао сам на ЗСО (ВИДЕО)

"Договорено је да наставимо да разговарамо"

Фото: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Председник Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је састанак био тежак, да је инсистирао на формирању ЗСО и да је договорено да се разговори наставе. Напоменуо је да нису говорили о европском предлогу за КиМ, него о имплементацији нечега из прошлости.


Александар Вучић је у обраћању новинарима после нове рунде дијалога са Приштином у Бриселу, изјавио да је састанак био тежак, да ће их бити још у наредном периоду.

До 18. марта би, каже, требало да се виде на територији Северне Македоније, када ће Борељ бити у посети региону, а до тада би требало да се разговара са Мирославом Лајчаком о стварима за имплементацију.

„Надам се да је могуће да постигнемо неке компромисе, али се плашим да можемо да останемо заглављени у нечему што је давно потписано“, истакао је Вучић.

„Од свих великих прича, ништа посебно, добро је да смо разговарали, верујем да ћемо моћи да превазиђемо унилатералне потезе, надам се да ћемо моћи да радимо на имплементацији постојећих договора“, поручио је председник.

Напоменуо је да данас нису говорили о европском предлогу за КиМ, него о имплементацији нечега из прошлости. „Данас нисмо говорили о предлогу, него о имплементацији нечега из прошлости и на основу тог предлога Европске уније морамо да направимо план за имплементацију тога. То је била главна тема данашњег разговора“, објаснио је Вучић.

„Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано. Ја чекам да видим имплементациони план, који се тиче претходно постигнутих обавеза. Што се тиче мапе пута, на њој мора да се ради. То управо јесте имплементација. На почетку те мапе пута мора да буде оно што неко не жели да испуни – ЗСО“, рекао је Вучић новинарима.

Председник је поновио да ће се разговори наставити, али да је формирање Заједнице српских општина приоритет.

„Договорено је да наставимо да разговарамо. Када договорите ЗСО, онда идете даље, ЗСО је на првом месту“, поручио је председник.

Извештај са састанка на заседању Европског савета 23. и 24 марта
Председник је нагласио да постоје 22 потписана принципа, који су од пресудног значаја за српски народ.

„Ако то неко не разуме, онда не разуме реалност. Ако би некоме пало на памет да укине платни промет између Београда и Приштине, питам како ћемо исплатити плате лекарима, професорима, учитељима“, упитао је Вучић.

У оквиру тих потписаних принципа о ЗСО постоји функција која се тиче здравства, школства, просторног планирања, детаљних урбанистички планови, подсетио је председник.

„Зато сам управо пажљиво слушао Куртија, разумео сам зашто је то за њега неприхваљиво, али то су обавезе које морају да буду испуњене и верујем да ће бити испуњене у наредном периоду. Не заборавите да је Европски савет 23. или 24, и они желе да имају извештај до тада да ли је смо ми било шта постигли, и онда ће се у складу са тиме односити према нашим европским интеграцијама“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је Заједница српских општина део мапе пута преговора, Вучић је истакао да још увек немамо мапу пута.

„Немамо је. Ми морамо да седимо и радимо на мапи пута. Како смо кренули да радимо, тог секунда смо стали на том питању. Све време се причамо о имплементацији, па да видимо шта ко хоће и како хоће да имплементира“, рекао је председник.

На питање да ли су разговарали о признавању докумената, Вучић је рекао да сада нису о томе разговарали.

„Али ја сам спреман да иначе о томе разговарам чим се заврши ЗСО и немам проблем да о томе разговарам када су у питању регионална представаљања, питања докумената о којима смо већ разговарали, сада имамо много мање проблема него раније и нека друга питања која су од значаја за све људе“, истакао је Вучић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here