Борба за плаже: Грци траже да се лежаљке протерају, а плаже врате народу

Грчка - пример како се слуша грађанска реч

Фото: Reuters/ Ronit Nesher

Међу српским туристима који ће одмор провести у Грчкој главно питање ове сезоне је „колико коштају лежаљке на плажи“. Грчка обала, некада позната по слободном пространству да спустите пешкир где год желите, сада је накрцана сунцобранима и лежаљкама, који се често протежу до саме воде, због чега су грађани и активисти кренули у борбу за ослобађање плажа.


Грчка дозвољава закуп, али само дела плаже, док је Уставом загарантован бесплатан јави приступ плажама. Међутим, власници барова су прешли црту и на многим популарним дестинацијама лежаљке и сунцобране поставили толико густо, да ни за пешкир нема места.

Због тога је широм земље почела побуна, а грађани траже да се закон поштује и плаже учине доступне свима.

Прву победу извојевали су мештани острва Парос, који су отерали закупца са дела плаже.

На острву Наксос пред суд су изведена тројица бизнисмена, због узурпације плаже. Наиме, они су без дозволе поставили десетине сунцобрана и лежаљки на више плажа, и то на само неколико метара од обале.

Инспекција је претходно реаговала на притужбе грађана и уклонила лежаљке и сунцобране, који су се поново појавили чим су инспектори отишли са острва.

Министар националне економије и финансија Костис Хацидакис поручио је да се неће толерисати самовољна заузимања плажа.

„Очигледно, неки људи нису схватили да се контроле, које ће се наставити и интензивирати, не раде из комуникационих разлога, већ из суштинских, а то је да се грађанима обезбеди приступ плажама, да се очува имиџ грчког туризма и да се штити јавни интерес. Влада има вољу и моћ да спроводи законитост, и то ће чинити где год је потребно. Понављам да нећемо одустати“, поручио је грчки министар.

У међувремену, активисти су стигли и на омиљена српска летовалишта у Грчкој – Халкидики, Ситонију и Тасос. Према фотографијама и снимцима који стижу са ових дестинација, ситуација се за сада није променила.

Правила закупа грчких плажа

• Закуп обале није могућ уколико је њена дужина мања од 6 метара

• Површина закупљеног дела обале која се изнајмљује закупцима за постављање лежаљки и сунцобрана не сме бити већа од 500 м2. Уколико на једном делу од 500 м2 постоји више закупаца, између њих мора постојати слободна зона од најмање 100м.

• Подручје на ком су постављене лежаљке и сунцобрани не сме износити више од 50% целе плаже

• Максимална покривеност лежаљкама и сунцобранима не сме бити већа од 50% додељеног простора за закуп како би се купачи могли несметано кретати. Између редова лежаљки обавезан је слободан простор од најмање 1м.

• Појас дуж обале плаже (између мора и првог реда лежаљки) увек мора бити слободан за несметано и безбедно кретање купача и не сме бити мањи од 5м

• Забрањена је свака радња која мења физичку морфологију и живе елементе морске обале и мора

• Приликом постављања лежаљки и сунцобрана треба користити природне и еколошки прихватљиве материјале

• Музика на плажама ни у једној тачки закупљеног простора не сме прелазити 50 Дб

• Локална власт је у обавези да обезбеди свакодневно чишћење комуналних површина и угради савремене корпе за отпатке како би се обезбедила чистоћа и естетика обале и околине

• Заштита, брига и одржавање постојећег зеленила на плажи и саме плаже одговорност је закупца и одговорне комуналне службе

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here