Хабек: Могућа потпуна обустава испоруке гаса Северним током

Министар привреде Немачке Роберт Хабек изјавио је да Немачкој прети несташица гаса, затварање неких индустрија

191
Фото: gasprom.com

Министар привреде Немачке Роберт Хабек сматра могућим да Русија престане у потпуности да испоручује гас Северним током 1.


Хабек је за РТЛ поновио свој став да не верује у техничке проблеме које је Кремљ навео као разлог за смањене испоруке гаса, већ истиче да се ради о политичкој мери.

„Ко зна шта ће бити следећа политичка мера“, подвукао је он.

На питање да ли може замислити да ће се рачун за гас утростручити, Хабек је одговорио да то не може искључити, и да је све могуће. Oн је истакао да Немачкој предстоји талас поскупљења који фактички није могуће спречити.

Хабек је рекао да смањење испоруке руског гаса може бити и сигнал за делотворност санкција.

„Тачно је да Путин добија паре преко продаје фосилних енергената, али за тај новац може мање куповати јер је бројна роба под санкцијама Запада“, објаснио је он.

Хабек је у изјави за АРД упозорио да је веома велики ризик да оператери енергије доспеју у тешку економску ситуацију, у којој више не би могли наћи новац на тржишту како би купили гас, рекао је за АРД. Он је истакао да се то мора спречити.

Хабек страхује од неке врсте „браће Леман“ ефекта на тржишту енергије, који би погодио електропривреду, економију, индустрију и потрошаче. „Тада би имали домино ефекат који би водио у тешку рецесију“, нагласио је он.

„Немачкој прети несташица гаса, затварање неких индустрија“

Немачкој прети несташица гаса ако испоруке из Русије остану на ниском нивоу као што су сада, и ако их до зиме не буде довољно одређене индустрије би морале да буду затворене, изјавио је данас немачки министар економије Роберт Хабек за часопис Шпигл.

„Компаније би морале да зауставе производњу, да отпусте раднике, ланци снабдевања би се урушили, људи би улазили у дугове да плате рачуне за грејање, ти људи би постали сиромашнији“, рекао је Хабек, преноси Ројтерс.

Он је оценио да је то део стратегије руског председника Владимира Путина да изазове поделе у држави „на јаслама популизма, који има за циљ да поткопа нашу либералну демократију изнутра“.

Хабек је додао да се не сме дозволити да се „Путинови планови остваре“.

Немачки министар је такође изложио перспективе за пружање даљих олакшица компанијама и грађанима погођеним гасном кризом, али је упозорио да неће бити могуће да се апсорбују све последице.

Ројтерс такође преноси да је Клаус Милер, шеф немачког регулатора енергетске мреже Бундеснецагентуре, изјавио данас за радио АРД да би потрошачи могли да се суоче са удвостручењем или утростручењем трошкова за енергију, који су у неким случајевима већ повећани између 30 и 80 посто због раста цена од прошле јесени.

Бундеснецагентура је разматрала различите сценарије, рекао је Милер, а већина њих „није лепа и значи или премало гаса на крају зиме или веома тешку ситуацију већ на јесен или на зиму“.

Немачка је у четвртак покренула другу од три фазе свог плана за ванредне ситуације с гасом, која је предвиђена када влада процени да постоји висок ризик од дугорочне несташице гаса. Берлин, међутим, није дозволио да у оквиру ове фазе комунална предузећа пребаце растуће трошкове на потрошаче.

Кремљ не жели да коментарисе Хабеков план за Северни ток 2

Кремљ је саопштио да не може да коментарише данашњи извештај немачког магазина Шпигел да Немачка разматра експропријацију дела гасовода Северни ток 2 и да ће уколико дође до тога, случај препустити адвокатима. Ако би Немачка предузела конкретне кораке, то би пре свега била ствар за адвокате, навео је портпарол Кремља Дмитриј Песков на конференцији за медије, преноси Ројтерс.

Министар привреде Немачке Роберт Хабек има нови план за спорни гасовод Северни ток 2 и размишља да га преусмери, односно прикључи на терминале за течни гас, тврди магазин Шпигел, преноси Ројтерс. Размишља се, пише лист, да се део гасовода који се налази на немачкој територији национализује и одсече од остатка гасовода.

Цеви које воде преко копна ка мору могле би онда да буду прикључене на мобилни терминал за течни нафтни гас, наводи британска агенција.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here