Дечак који је починио убиства у школи на Врачару биће сведок у поступку против оца

Оптужница против родитеља дечака написана на 267 страна

Фото: N1

Руководилац Кривичног одељења ВЈТ у Београду Никола Ускоковић рекао је да је оптужница против В. К, оца дечака који је 3. маја у ОШ на Врачару убио деветоро људи, врло детаљна и свеобухватна.


Како наводи за РТС, дечак ће у поступку који се води против његовог оца имати статус сведока.

После пет месеци рада на предмету, саслушавања сведока, прикупљања доказа, саслушања оца и мајке, самог починиоца, јуче је подигнута оптужница против оца дечака који је 3. маја у Основној школи „Владислав Рибникар“ убио девет вршњака и чувара.

Никола Ускоковић наводи да је добијена јасна слика о томе шта се догодило 3. маја у школи „Владислав Рибникар“, али и шта се и догађало у претходном периоду, то јест годину дана пре тог догађаја.

„Толико је, према наводима оптужнице која је поднета, трајала та нека врста обуке оптуженог В. К, која је вршена према његовом сину, малолетном дечаку, везано за употребу ватреног и ваздушног оружја“, наводи Ускоковић.

Истиче да је то ватрено оружје, како је и саопштио и главни јавни тужилац Ненад Стефановић, користио малолетни дечак у школи „Владислав Рибникар“.

„Оптужница је врло детаљна и свеобухватна, као што смо чули. Написана је на 267 страна, сâм диспозитив оптужнице има 14 страна. Диспозитив је опис онога што се окривљенима ставља на терет, односно опис дела из којег произлазе законска обележја, конкретно кривичног дела која се окривљенима стављају на терет“, објаснио је Ускоковић.

О кривичној одговорности мајке

Говорећи о кривичној одговорности мајке, за коју Тужилаштво тражи две и по године затвора, Ускоковић каже да не би превише говорио о конкретним доказима због осетљивости фазе у којој се овај кривични поступак налази.

„Појаснио бих само оно што је тужилац истакао што је везано за непосредно оптужење мајке малолетног дечака, М. К, и радника стрељане, инструктора и одговорног лица. Дакле, они су непосредно оптужени, што заправо значи да подаци и чињенице до којих је Тужилаштво дошло у истрази коју је водило дају довољно основа по становишту Тужилаштва за непосредно подношење оптужнице, односно Тужилаштво сматра да већ сада постоји оправдана сумња да су они извршили кривична дела која им се стављају на терет и због тога је без спроведене истраге подигнута против њих оптужница“, наводи Ускоковић.

Малолетни дечак ће и у даљем току поступка имати статус сведока

На питање у којој мери ће починилац убиства бити део овог процеса, Ускоковић каже да је већ познато јавности да он није кривично одговорно лице.

„Нажалост, све нас погађа што он не може да има процесну улогу коју би требало да има сходно ономе што је учинио. Оно што је добро познато у јавности је да се ради о кривично неодговорном лицу. Он је у овом поступку имао у току истраге статус сведока, и тај статус ће имати и у даљем току поступка, на главном претресу. Дакле, у оптужници која је поднета, он је предложен за испитивање у својству сведока на главном претресу“, нагласио је Ускоковић.

На питање да ли је ово за Тужилаштво био најтежи злочин, Ускоковић поручује да је ово заиста незапамћена трагедија и самим тим незапамћен кривичноправни догађај.

„Тако да је са собом у раду носио одређене специфичности. Знате, није лако радити на предмету када сте свесни да је једно дете од 13 година ушло у основну школу коју похађа, 3. маја након првомајских празника, док је први час био у току, са два пиштоља и 92 метка и да је у том ходнику школе испалио 21 метак којим је лишио живота три ученика и чувара школе. Затим се упутио у просторије кабинета за историју где је ушао и за 55 секунди испалио 45 метака у ученике и професорку историје која се налазила у том тренутку и држала час“, наводи он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here