Преговори сутра, нема услова за састанак лидера

Нове експлозије у Одеси

101

Тридесет девети дан рата у Украјини. Хумантарни конвоји опет нису стигли до Мариупоља за шта Москва криви Црвени крст. Члан украјинског преговарачког тима тврди да је Русија прихватила услове Кијева са изузетком питања Крима.


Русија је саопштила да ће се мировни преговори са Украјином наставити сутра, али да нису довољно напредовали за састанак два председника, као и да је став Москве о статусу Крима и Донбаса остао непромењен. У ракетном нападу руске војске погођена је стамбена четврт у близини Одесе. Како тврди гувернер те области, има цивилних жртава и додаје да је противваздухопловна одбрана спречила уништавање важних инфраструктурних објеката у том лучком граду на Црном мору.

Портпарол Министарства одбране Руске Федерације генерал-мајор Игор Конашенков Руске оружане снаге уништиле су складишта за бензин и дизел гориво у рафинерији нафте која се налази у Кременчуку. Конашенков је напоменуо да је рафинерија снабдевала горивом украјинске трупе у централним и источним регионима земље. Заменица украјинског министра одбране Хана Малар каже да је војска успоставила контролу над читавом територијом Кијевске области.

Отварање хуманиратних коридора до Маријупоља пропали су, као и у петак, за шта Министарство одбране Русије криви поступке Међународног црвеног крста. Москва тврди да су хумантарни конвоји „због деловања Црвеног крста“ кренули веома касно и да нису могли да стигну до Маријупоља на време.

Песков: Главни циљ руске операције је спасавање Доњецке и Луганске НР

Русија се нада да ће током војне акције у Украјини бити испуњен један од њених главних задатака за спасавање самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР) и обнављање њихове државности, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Зеленски: Украјина поново заузима подручја око Кијева

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да украјинске трупе поново заузимају подручја око Кијева и Чернихива, као и да Русија има за циљ да заузме Донбас југ Украјине.

Серија експлозија јутрос потресла Одесу

Серија експлозија потресла је јутрос лучки град Одесу на југу Украјине, а изнад неких делова града може се видети густ дим.

Саветник руског председника и шеф делегације Русије у преговорима са Украјином, Владимир Медински, изјавио је да ће се разговори са Кијевом наставити сутра, преноси Ројтерс. Он је нагласио да позиција Москве о Криму и Донбасу остаје непромењена, као и да тренутно није спреман нацрт мировног споразума за било какав састанак страна на највишем нивоу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here