Русија гомила шећер – увозе дупло већу количину?

Бродови натоварени сировим шећером плове према Русији. О чему се ради?

357
Фото: Pixabay

Према Русији је упућено најмање пет бродова са скоро 200.000 тона бразилског сировог шећера којега су продали европски трговци, објавио је Ројтерс. То је двоструко више од уобичајеног годишњег увоза те робе у Русију.


Санкције су повећале потражњу за шећером и другим основним намирницама, а полице трговина се празне због гомилања хране. Очекивано је да би ове мере могле да отежају пошиљаоцима наплату испоручене робе. Ова продаја није обухваћена санкцијама, али јесу финансијске трансакције. Русија није значајан увозник или извозник шећера, али су Руси почели да га гомилају. Трговци напомињу да Русија има тенденцију да увози отприлике 100.000 тона годишње и да је ова количина испорученог неуобичајено велика.

Сигурносни проблеми у Црном мору могу ометати транспорт бродовима који онде чекају за одобрење за прелазак у луку Новоросијиск у руској области Краснодарског краја. Према подацима о кретању у лукама, које су доставиле бродарске агенције у Бразилу и информацијама трговаца шећером, три брода са скоро 100.000 тона који иду према руском комшији Грузији.

Међународна организација за шећер је објавила податке према којима ће Русија увести само око 100.000 тона те робе током целе године од свих добављача, не само од Бразила. Очекује се да ће Грузија увести 130.000 тона.

– Тај шећер ће доспети у Грузију, али ће онда бити послат у Русију – рекао је један трговац из САД-а. Трговац шећером, са седиштем у Бразилу, рекао је да су количине превисоке за кратак временски период, како за Русију тако и за Грузију. Очигледно је да се праве залихе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here