Русија оптужује Кијев да је гађао болницу

Украјина Москву за напад на цивиле

Фото: Pexels

Министарство одбране Русије оптужило је у суботу, 28. јануара, украјинску војску да је намерно погодила болницу у Новоајдару, који је под контролом руских снага, када је убијено 14 људи, а 24 особе рањене.


Према саопштењу, украјинске снаге су у нападу на тај град у самопроглашеној Луганској Народној Републици користиле ракетне бацаче ХИМАРС америчке производње, преноси TASS.

У руском удару у стамбеној четврти града Костјантиновке на истоку Украјине у суботу 28. јануара су погинуле три особе, саопштио је регионални гувернер Павло Кириленко.

У нападу, у којем су оштећене четири стамбене зграде и хотел, рањено је 14 особа, пренео је Ројтерс.

Гувернер Доњецка Павло Кириленко написао је на Телеграму да спасиоци и припадници полиције раде на месту трагедије како би помогли становништву и „пажљиво документовали још један злочин руских окупатора“, преноси Гардијан.

Кијев и западни савезници су укључени у „брже“ преговоре о могућностима опремања Украјине пројектилима дугог домета и војним авионима, саопштио је саветник украјинског председника Михаил Подољак, преноси АП.

Он је рекао да присталице Украјине на западу „разумеју како се рат развија“ и потребу да се испоруче авиони способни да обезбеде подршку за оклопна борбена возила које су САД и Немачка обећале на почетку месеца.

Подољак је још рекао и да неки од западних партнера Украјине имају „конзервативни“ став према испорукама оружја.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је уочи самита ЕУ-Украјина који је планиран за 3. фебруар да Украјина има безусловну подршку европског блока и да мора да победи руске снаге како би одбранила европске вредности.

„Ми стојимо на страни Украјине без икаквих ‘ако и али'“, истакла је данас Фон дер Лајен у говору на скупу своје демохришћанске партије (ЦДУ) у Дизелдорфу у Немачкој, пренео је Ројтерс.

Заменик председника савета Руске Федерације Дмитриј Медведев осудио је данас покушаје Запада да оправда испоруке оружја Кијеву покушајем да спречи светски рат.

„Прво, одбрана Украјине, која никоме није потребна у Европи, неће спасити сенилни Стари свет од одмазде ако се нешто деси. Друго, када избије Трећи светски рат, нажалост неће се водити тенковима, ни борбеним авионима. Онда ће се сигурно све претворити у прах“, написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Украјинске оружане снаге известиле су данас да је Русија усмерила артиљеријску ватру на 40 насеља у близини Бахмута, града у источној Доњецкој области, који је у средишту неких од најинтензивнијих борби последњих месеци, преноси Гардијан.

Војни извори су саопштили да се снаге Кијева сада боре да задрже град, након повлачења украјинске војске из оближњег града Соледара прошле недеље.

Саопштено је да ризик од опкољавања Бахмута расте, јер се украјинска војска суочава са недостатком артиљерије која би могла да задржи руске снаге које напредују.

Шпанија је потврдила да ће послати одређени број борбених тенкова Леопард 2 у Украјину до пролећа, саопштила је министарка одбране Маргарита Роблес, преноси Укринформ.

Она је то рекла након што је Немачка саопштила да ће донирати одређени број тенкова и омогућити украјинским савезницима да учине исто.

Навела је да ће бити послати тенкови Леопард 2 кој нису у употреби, а у Украјину ће бити испоручени у наредним месецима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here