Руска војска покушава да заузме центар Маријупоља

Зеленски истакао да је дијалог са Москвом једини начин за решавање ситуације и да Украјина нема другог излаза

143
Извор: РТВ

Четрдесет шести дан рата у Украјини. Руске трупе покушавају да пробију одбрану украјинске војске у близини града Изјума и да успоставе контролу над Маријупољом, саопштио је украјински Генералштаб. Курск се нашао на минобацачком удару из Украјине, саопштио је губернатор тог руског региона.


Кијев: Борбе код Изјума, Руси покушавају да заузму центар Маријупоља

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да руске трупе покушавају да пробију одбрану украјинске војске у близини града Изјума и да успоставе контролу над Маријупољом. Руске снаге покушавају да побољшају тактички положај својих јединица и на Николајевском правцу, наводи Генералштаб. Саопштавају и да руска војска наставља да делимично блокира Харков, гранатирајући град из ракетних и топовских артиљеријских система и минобацача.

Русија: Украјински минобацачи у суботу гађали Курск

Регионални губернатор Роман Старовојт објавио је на Телеграм каналу да је гранични прелаз у руском региону Курск био на минобацачком удару из Украјине, али да није било жртва, нити разарања.

„Гранични прелаз у близини Јелизавјетовке у округу Голушково је гранатиран минобацачима из Украјине. Нико није повређен, није било разарања. Место одакле је извршен напад је гађано узвратном ватром, коју су отворили граничари руских оружаних снага“, навео је Старовојт, пренео је Тас.

Регион Курск се граничи са регионом Суми у Украјини, а покрива 850 квадратних километара и има популацију од 17.900 становника.

Даунинг стрит је саопштио да ће Уједињено Краљевство послати 120 оклопних возила и противбродских ракетних система Украјини, дан након што је најављена испорука висококвалитетне војне опреме вредне 100 милиона фунти.

Председник Украјине Володимир Зеленски истакао је у интервјуу за немачки дневник Билд да је дијалог са Москвом једини начин за решавање ситуације и да Украјина нема другог излаза, него да седне за преговарачки сто са Русијом.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ рекао је након посете Украјини да ће рат бити добијен на бојном пољу. Нагласио је да ЕУ и даље треба да повећава притисак на Русију.

Потпредседница владе Украјине за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина навела је да очекује да Украјина добије статус кандидата за чланство у Европској унији до јуна.

Украјина и Русија су трећи пут размениле заробљенике. Заменица премијера Украјине Ирина Верешчук је саопштила да 12 украјинских војника долази кући, као и да се 14 цивила враћа у Украјину, али није објавила колико је Руса ослобођено.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here