Судар возова у Грчкој – Објављен снимак трагичне несреће (ВИДЕО)

Број страдалих порастао на 43

Више од 40 особа је погинуло, а више од 80 је повређено у судару два воза у месту Темпи у Грчкој, код града Ларисе. Због пожара који је избио у предњим вагонима, идентификација жртава је отежана. Два воза кретала су се на истој прузи.

Грчки министар инфраструктуре и транспорта Костас Караманлис поднео је оставку због целе ситуације, а шеф железничке станице у Лариси ухапшен је под сумњом да је изазвао најтежу железничку несрећу у историји Грчке, јер се сумња да је он крив што колосеци нису раздвојени на време.

Најављени протестни штрајкови радика на железници и у метроу

Грчки синдикат железничара и метроа најавио је за данас 24-часовни штрајк. Синдикат је позвао на једнодневни штрајк у знак протеста због, како је навео, хроничног занемаривања грчких железница. Радници атинског метроа такође су позвали на 24-часовни штрајк данас, наводећи да се суочавају са сличним проблемима као и запослени на железници, објавио је Екатемерини.

Број жртава порастао на 43

Број мртвих у железничкој несрећи достигао је 43, рекао је Рубини Леонтари, шеф Форензичке службе Ларисе, који је говорио за ЕРТ. Повређено је укупно 85 особа, од којих су 72 у болници, а шест се налази на на оделјењима интензивне неге.

Објављен снимак судара

Грчка телевизија ЕРТ  објавила је тренутак судара два воза, путничког и теретног, који су се кретали брзином већом од 160 километара на сат. Менаџер Грчког спасилачког тима Сотирис Папамаркакис рекао је у разговору за „Прото тему“ да никада у животу није видео овакву катастрофу.

Насилни протести у Атини

Због несреће су синоћ избили насилни протести у Атини. Грци су љути на владу која је приватизовала твртку „Хеленик трејн“, која тренутно управља свим путничким и теретним саобаћајем на тамошњим железницама. Широм града пријављено је неколико пожара, има материјалне штете, а полиција користила и сузавац. Део демонстраната окупио се испред централе железничке компаније где су запалили свеће за све погинуле у стравичној несрећи. Протести су одржани и у Солуну и Лариси, у близини места где се догодила несрећа.

Амбасадор Спасојевић: Нема података о страдалим држављанима Србије у несрећи у Грчкој

За сада нема података да међу повређенима и страдалима у несрећи у Грчкој има држављана Србије, рекао је у јучерашњем укључењу за Еуронеwс Србија Душан Спасојевић, амбасадор у Грчкој.

Он железничку несрећу надомак Ларисе оцењује као трагедију националних размера. У питању је, додаје, једна од највећих, ако не и највећа железничка несрећа која се догодила у Грчкој у последњих тридесетак и више година.

Грчки министар саобраћаја поднео оставку

Грчки министар инфраструктуре и транспорта Костас Караманлис поднео је оставку, а на његово место доћи ће Јоргос Герапетритис, саопштио је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис у јучерашњој ванредној изјави за медије.

Исповест девојке која је преживела судар: „Морала сам да одлучим да ли ћу да изгорим или сломим кости“

Међу путницима који су преживели страховити судар возова у Грчкој, недалеко од Ларисе, је и Евдокија Цангли, учесница ријалити шоуа „Велики брат“, која је за „Прото тхема“ испричала како је успела да се избави из вагона смрти.

„Била сам у трећем вагону, у којем је била још једна девојка са својом мачком. Шетали смо је горе-доле и играли се са њом. Смејали смо се“, испричала је Цангли. У тренутку судара, успела је да седне на своје место, а они који су били у ходнику нису преживели.

„Осетила сам како се вагони окрећу и како снажно ударам челом и носом о тврду подлогу. Вагон се одмах запалио и осетила сам да ми је коса у пламену. Тражили смо начин да изађемо из вагона. Пронашли смо излаз кроз олупину и тада смо схватили да је удаљеност која нас је делила од земље једнака висини другог спрата стамбене зграде. Шта се десило? Још један вагон је био под нашим“, рекла је и додала да су људи скакали само да преживе.

„Морала сам да одлучим да ли ћу да изгорим или сломим кости падом у провалију да бих се спасила. Изабрала сам да скочим, али сам покушала да смањим висину. Држала сам се за вагон све док сам могла да издржим, а онда сам бацила јакну на земљу да ублажим пад. Нажалост, пала сам на камен и сломила карлицу“, испричала је.

Ухапшен шеф станице у Лариси

Шеф железничке станице у Лариси ухапшен је под сумњом да је изазвао најтежу железничку несрећу у историји Грчке. Њему се на терет ставља нарушавање безбедности саобраћаја које је за последицу имало смрт више лица, а прети му казна затвора од 10 година до доживотне. Он ће бити кривично гоњен за серијско убиство из нехата, као и серијско наношење телесних повреда из нехата.

Иако педесетдеветогодишњи шеф станице испрва није прихватао одговорност за несрећу рекавши да је „нормално притиснуо дугме које раздваја колосеке, али да систем није радио“, међутим, он је потом признао грешку и приписао је „лошем тајмингу“.

„Погрешио сам са кључевима, ставио сам возове на исти колосек“, рекао је он у сведочењу које је пренео грчки јавни сервис ЕРТ и додао да је то схватио тек када је чуо за несрећу.

Температура у вагонима ишла и до 1.300 степени Целзијуса

Према извештајима о несрећи, у тренутку удара у вагонима температура је достизала чак 1.300 степени Целзијуса због чега је потребно да сродници дају ДНК узорак не би ли се идентификовала тела страдалих.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here