Украјинске власти: Напад дроновима на Кијев, сви су оборени

Немачка испоручила тенкове "леопард 2"

Фото: Pexels

Рат у Украјини – 397. дан. Упозорења за ваздушне нападе проглашена су јутрос у више региона Украјине. Власти украјинске престонице саопштиле су да је Русија извела напад на Кијев дроновима, али да су сви оборени. Немачка испоручила 18 тенкова „леопард 2“ Украјини.


Минск: Потези НАТО-а нас приморали да складиштимо руско нуклеарно оружје

Министарство спољних послова Белорусије саопштило је да је та земља била принуђена да смести руско нуклеарно оружје на својој територији због агресивних дејстава НАТО земаља које су угрожавале безбедност Белорусије, преноси руски Тас.

Минск наводи и да то није у супротности са међународним
споразумима о неширењу нуклеарног наоружања јер Белорусија нема контролу над тим оружјем.

Немачка испоручила 18 тенкова „леопард 2“ Украјини

Немачки министар одбране Борис Писторијус потврдио је да је 18 тенкова „леопард 2“ испоручено Украјини.

Писторијус је навео да верује да ће тенкови унети круцијалну разлику на фронту.

Украјина: Напад дроновима на Кијев, све смо их оборили

Украјинске власти саопштиле су да је противваздушна одбрана оборила руске беспилотне летелице у близини Кијева, чије су олупине изазвале пожар на нестамбеном објекту, а да није било жртава у овом нападу.

Шеф војне управе града Кијева Сергеј Попко известио је да је Русија лансирала 12 дронова ка Кијеву, али да су украјинске снаге противваздушне одбране идентификовале и уништиле „све непријатељске циљеве“ у ваздушном простору око престонице.

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да је Русија током ноћи лансирала укупно 15 дронова иранске производње “Шахед” на Украјину, а да су украјинске снаге уништиле њих 14.

Олупина дрона пала је у западном кијевском округу Свјатошино, изазвавши пожар на површини од 200 квадратних метара у нестамбеној згради, прецизира се у саопштењу.

Према прелиминарним подацима, у овом тренутку нема жртава, објавио је Попко на Телеграму, уз напомену да се информације прецизирају.

Русија није успела да добије сагласност од Савета безбедности Уједињених нација за спровођење независне истраге о експлозијама на гасоводима Северни ток у Балтичком мору који повезују Русију и Немачку. Само су Русија, Кина и Бразил гласале за руски нацрт резолуције, док су преосталих 12 чланица СБ УН биле уздржане.

Шеф ИАЕА Рафаел Гроси састао се са украјинским председником Володимиром Зеленским у Запорожју, региону у коме се налази највећа европска нуклеарна електрана, а коју су руске снаге заузеле на почетку сукоба. Зеленски је у Запорошкој области обишао војнике који се боре на првој линији фронта.

Немачка је испоручила Украјини 18 тенкова „леопард 2“ као и 40 борбених пешадојских возила „мардер“.

Мађарски парламент изгласао је нацрт закона којим се Финској дозвољава придруживање НАТО-у, предлог закона о приступању Шведске НАТО-у остао је на чекању.

Руске снаге извршиле су ракетни напад на град Славјанск на истоку те земље, експлозије су одјекнуле и у граду Дњепар.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here