Урушила се тврђава из римског доба стара више од 2.000 година

Земљотрес у Турској

Фото: Принтскрин (YouTube/Guardian News)

Разорни земљотрес који је погодио југоисток Турске урушио је и тврђаву изграђену током Римског царства, пре више од 2.000 година.


На утврђењу Газијантепа, који се налази на врху брда, као и у центру града, настала су озбиљна оштећења.

Тврђава је изграђена у 2. и 3. веку, а у новије доба је био музеј.

У граду Газијантеп на југоистоку Турске био је епицентар првог, снажнијег земљотреса у понедељак, 6. фебруара. Сеизмолози кажу да је јачина потреса била 7,8 степени по Рихтеровој скали. На друштвеним мрежама појавили су се снимци и фотографије срушене тврђаве.

Број погинулих у земљотресима у Турској порастао на 4.300, током ноћи још један јак потрес

Број погинулих у два разорна потреса који су јуче погодили јужни део Турске и северозападну Сирију порастао је на више од 4.300, док је повређено више од 16.000 људи.

Најмање 5.606 зграда срушило се током и након земљотреса који је рано јутрос погодио југ Турске и Сирију, саопштила је турска Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД).

Спасилачки тимови воде трку са временом у потрази за преживелима. Хладно време омета потрагу за преживелима.

У међувремену, тло је наставило да подрхтава. Током ноћи у централној Турској се догодио још један земљотрес, јачине 5,6 јединица Рихтера. Земљотрес је био на дубини од два километра, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар.

Земљотрес се осетио и у Либану, Ираку, Казахстану, Израелу, Грузији.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну жалост.

СЗО: Број погинулих могао би порасти на више од 20.000

Број погинулих могао би порасти на више од 20.000 људи, рекла је Кетрин Смолвуд, виша службеница за хитне случајеве Светске здравствене организације за Европу.

„Постоји стална могућност даљих урушавања, тако да често видимо осмоструко повећање почетних бројева“, рекла је за АФП, говорећи када је процењени број жртава износио 2.600. „Нажалост, увек видимо исту ствар с потресима, а то је да ће се почетни извештаји о броју погинулих или повређени људи знатно повећати у недељи која следи.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here