Више од 500 мртвих у разорном земљотресу у Турској и Сирији (ВИДЕО)

Срушено 140 зграда

Фото: Принтскрин (YouTube/Reuters)

АНКАРА – Више од 500 особа страдало је у земљотресу јачине 7,9 једница Рихтерове скале, који је погодио део Турске у близини границе са Сиријом. Број жртава није коначан. Срушено је 140 зграда. 


Епицентар земљотреса, који се осетио чак и у Каиру, лоциран је северно од турског града Газијантепа, у подручју удаљеном око 90 километара од границе са Сиријом.

Земљотрес се осетио се и на Кипру и у Либану, преноси Ројтерс.

Турска агенција за катастрофе (АФАД) прогласила је „ниво 4“ ванредне ситуације који подразумева да се затражи и међународна помоћ.

„У Адани, Адиаману, Малатији, Кахраманмарасу и Газиантепу је погинуло 76 наших грађана, а у Санлиурфи, Диарбакиру, Адани, Адиаману, Маласији, Османији, Хатају и Килису повређено је укупно 440 људи“, саопштио је АФАД.

Према званичним подацима министарства здравства Сирије, у деловима земље који су под контролом владе у Дамаску погинуло је 99 људи, а најмање 334 особе су повређене, пренели су сиријски државни медији.

Раније је пријављено да је 20 људи погинуло у подручјима која су под контролом побуњеника у тој ратом разореној земљи.

У извештају АП се наводи да спасиоци и локално становништво ужурбано трагају за преживелима испод рушевина срушених зграда у више градова са обе стране границе и по свему судећи број жртава није коначан.

У једном турском граду погођеном земљотресом, десетине људи покушавају да помере комаде бетона и метала и дозивају затрпане у рушевинама зграда које су на ивици потпуног колапса.

На сиријској страни границе, земљотрес је погодио регионе који су под контролом опозиције са око четири милиона Сиријаца расељених из других делова земље због грађанског рата.

Многи од њих живе у оронулим објектима са минималном здравственом заштитом.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган написао је на Твитеру да су у подручја погођена земљотресом „одмах послате спасилачке екипе“.

„Надамо се да ћемо заједно пребродити ову катастрофу што је пре могуће и уз најмању штету“, написао је Ердоган на свом Твитер налогу.

У међувремену је регистровано још најмање шест накнадних потреса, а министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу позвао је људе да не ризикују и не улазе у оштећене зграде.

„Наш приоритет је да извучемо људе заробљене испод срушених зграда и да их пребацимо у болнице, рекао је он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here