РХМЗ упозорава на промену времена и непогоде, црвени и наранџасти метео-аларм

Временска прогноза

Foto: Pixabay

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће у Србији данас доћи до значајне промене времена и на временске непогоде у другом делу дана – обилне падавине, град и олујни ветар.


На подручју Баната, Београда, Шумадије, Поморавља и источне Србије на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно време, док је у осталим деловима земље на снази наранџасти метео-аларм, што значи да је време опасно.

Наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и умереним, повремено и јаким северозападним ветром, пре подне захватиће западне и југозападне пределе Србије, као и запад Војводине, а после подне и увече прошириће се и на остале крајеве.

На југу и истоку земље још данас врло топло, до 35 степени Целзијуса.

У другом делу дана у свим пределима веома нестабилно, па се очекују и краткотрајне временске непогоде у виду јаких пљускова са грмљавином (од 20 до 40 мм), градом и олујним ударима ветра.

Најинтензивнији грмљавински процеси и већа количина падавина очекују се у централној и источној Србији, на истоку Војводине, деловима Београда, као и у деловима западне Србије, где може пасти и од 40 до 70 мм за 12 сати, локално и више.

У недељу и почетком следеће седмице у свим пределима осетно хладније, дневна температура биће испод просека за овај период године.

У Београду после подне и увече веома нестабилно, а при интензивним грмљавинским процесима у појединим деловима града очекује се велика количина падавина, од 30 до 50 мм, локално и више, као и појава града и краткотрајно олујног северозападног ветра, преноси Тањуг.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here