Infertilitet (sterilitet) iz ugla psihologa

Nemojte se obeshrabriti ako u početku ne znate gde da idete, koga šta da pitate.

Planiranje porodice i želja za potomstvom su važni aspekti života. Najčešće, željena trudnoća se spontano dogodi, ali postoje situacije kada to nije slučaj. Kada partneri pokušavaju spontano više od godinu dana potomstvo, i trudnoća kod žene se ne dešava, treba da potraže stručnu pomoć. Svakako da nije lako čuti i prihvatiti dijagnozu steriliteta.

Lečenje od steriliteta je praćeno hroničnim stresom, uznemirenošću, besom, inerpersonalnim problemima, nezadovoljatvom, osećajem manje vrednosti i krivicom.

Sterliliret postaje stanje koje (pre)okupira život. Prognoza, tretman i ishod, uglavnom su nepoznati, pa žena uči da živi sa neizvesnošću, iščekivanjem i stalnim nepoznanicama. Potrebno je izložiti se invazivnim medicinskim tretmanima, i povrh svega, biti spremna na neuspeh…

Svaka žena reaguje drugačije. Postoje one koje sebe okrivljuju, unapred predviđaju negativan ishod, one češće doživljavaju osećanja krivice, straha i besa. Sa druge strane, pozitivno preispitivanje, aktivno suočavanje i traženje emocionalne i socijalne podrške, povezano je sa osećanjem tuge i uobičajene zabrinutosti, većom energičnošću, inventivnošću, boljom pažnjom, koncentracijom.

Ceo proces neizvesnog lečenja od steriliteta, žena će efikasnije savladati, ukoliko ne poriče teškoće i probleme, ako prihvati mogućnosti koje su joj na raspolaganju, kao i ograničenja. Bitno je da ste okruženi ljudima koje volite i čija podrška vam znači.

Nemojte se obeshrabriti ako u početku ne znate gde da idete, koga šta da pitate. To je normalno da ste zbunjeni.Sve dok ne pronađete lekara po svojoj meri. Neka to bude lekar koji, pored stručnih kvalifikacija, uliva poverenje i sigurnost, koji se ljubazno ophodi prema vama i prepoznajete da mu je stalo do vašeg zdravlja i uspeha. Niste dužni nikome da objašnjavate zašto nemate dece, to je Vaša intimna stvar. Sigurno da nije lako, ali pokušajte da činite “ male“ stvari za sebe i partnera, sitna zadovoljstva, koja bi barem na kratko odvratila misli od Vašeg problema.

Putujte, družite se, šetajte, uživajte. Brinite o svom telu, ishrani, kondiciji, idite na masažu, jogu, moderan ples, primenjujte sve što Vaše telo opušta. Ne zapostavite ni psihu, slušajte muziku koju volite, uživajte u šetnjama u prirodi, čitajte, gledajte serije, družite se sa ljudima koji Vam prijaju.

I, kada se najmanje nadate, moguće je da će sreća pokucati i na Vaša vrata. Nikad ne posustajte i ne odustajte (osim, ako Vam lekar ne savetuje drugačije), jer uvek postoje i alternativna rešenja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here