Дан одлуке: Може ли Србија до осмине финала?

Само на један начин пролази

224
Фото: Политика/М. Спасојевић

Резултати утакмица, четвртак 01.12.

ГРУПА Ф: Канада – Мароко 1:2 (1:2) /Агуерд 40 а.г. – Зијеш 4, Ен Несири 23/

ГРУПА Ф: Хрватска – Белгија 0:0

ГРУПА Е: Јапан – Шпанија 2:1 (0:1) /Мората 12 – Доан 48, Танака 51/

ГРУПА Е: Костарика – Немачка 2:4 (0:1) /Гнабри 10, Хаверц 73, 85, Филкриг, 89 – Тахеда 59, Варгас 70/

Ово су мечеви који завршавају групну фазу у Катару. Сви гледамо Србију!

Овог петка завршава се прва фаза Светског првенства и све занима меч Србије и Швајцарске. Све очи нације биће упрте у стадион „974“, а познате су и све калкулације за тај дуел. Остале су само још две групе да се реше, односно још два пара осмине финала шампионата, а Пиксијеви „орлови“ пратиће и дешавања са још једног меча који је важан, док ће ослушкивати и исход мечева у другој групи. Наравно, све то ако (и надамо се – када) ураде оно што је до њих и савладају старог дужника из Русије 2018.

Шта треба Србији?

Да прво нагласимо најважнију ствар, овако изгледа стање у групи Г пред мечеве – Бразил 6, Швајцарска 3, Камерун 1, Србија 1. У последњем колу играју Србија и Швајцарска односно Бразил и Камерун. Мечеви почињу од 20 часова.

  • Србији је за пролаз потребна победа и то је једини пут који води нашу репрезентацију у нокаут фазу. Не постоје никакве друге калкулације. Реми или пораз значе крај и то је то. Оно што ће такође пратити јесте резултат са другог меча и навијаће за Бразил или за реми у том окршају. Тријумф Камерунаца значио би да ће се гледати гол разлика.
  • Швајцарска може да прође даље и са ремијем, победа их сигурно води даље, а чак и нерешен резултат им одговара, под условом да Бразил победи, ако Камерунци направе сензацију, гледаће се гол разлика. Пораз је елиминише.
  • Бразил је први у групи, победом „оверава“ прво место, може то да учини и са бодом, под условом да Швајцарска не победи. Најављено је већ да ће изаћи са „резервистима“, селектор Тите ће „мешати карте“, па остаје да се види како ће нови тим изгледати.
  • Камерун, као и Србија мора да иде на победу, то је једини начин да се нада проласку, било који други исход их елиминише.

ГОЛ РАЗЛИКА – важан фактор! Код ових калкулација морамо да напоменемо гол-разлику која је одлучујући фактор у случају истог броја бодова. Србија је тренутно најлошија „-2“ (3:5), Камерун је за гол бољи „-1“ (3:4), Швајцарци су на нули (3:3), само су Бразилци у плусу „+3“ (3:0). Дакле у случају да два тима имају исти број бодова гледаће се гол разлика, тако би на пример у случају победе Камеруна од 1:0 Србији била потребна победа од 2:0. Тада би имали исти број бодова (4), исту гол-разлику (0), али би „орлови“ ишли даље због више постигнутих голова. Да не компликујемо превише, Србија мора да иде на победу и да навија за Бразил или за реми.

Група Х – Португал и реприза чувеног меча (16:00)

Стање у групи Х је следеће – Португал 6, Гана 3, Јужна Кореја 1, Уругвај 1. Овде ствари нису превише компликоване и практично је све јасно у дуелима Португала и Јужне Кореје, односно Уругваја и Гане.

Португалу и бод доноси прво место, а пошто се ова група укршта са оном у којој је Србија, то би значило да ће „орлови“ у случају победе и освојеног другог места играти у осмини финала против Кристијана Роналда и екипе.

Окршај Уругваја и Гане знатно је занимљивији. Гану и бод води даље, осим ако Кореја не изненади Португал, онда би се гледала гол-разлика.

Уругвај може да прође само победом, било који други исход га елиминише. Иначе, овај меч је привукао огромну пажњу јер је Луис Суарез у четвртфиналу Мундијала 2010. године играо руком на гол-линији у продужетку, а Асамоа Гјан је промашио пенал и меч је отишао у пенал серију (1:1). Тамо су Уругвајци били бољи и прошли су даље, на крају су завршили тај турнир као четврти. Међутим, сви и дан данас памте ту чувену руку, зато су и напали Суареза у Катару… Биће то свакако мотив више за Гану у овом окршају.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here