Хрватска иде у полуфинале Светског првенства

Хрватска елиминисала Бразил

Фото: Принтскрин (YouTube/FIFA)

Фудбалери Хрватске након велике драме и пенал серије резултатом 2:1 елиминисали су Бразил са Светско првенства у Катару и пласирали се у велико полуфинале.


Свет је очекивао спектакуларно четврфинале Мундијала између још увек актуелног вицешампиона света и фудбалске веле-силе. Љубитељи фудбала добили су 45. минута практично ничега, а онда је уследила велика драма.

Од фудбала ни Ф, од моћно Бразила ни Б, Хрвати су потпуно умирили темпо, затворили све путеве ка голу. Пуних 45 минута нити једна шанса из категорије великих на велелепном „Едјукејшн сити“ стадиону.

Хрватска је сјајно парирала великом фавориту, имала резултат, али и игру која јој је давало за право да се нада великој сензацији.

Увертира утакмице протекла је у знаку „кариока“. Титеови изабраници контролисали су посед, Далић је повукао дубоку своју задњу линију, и већ је било јасно да ће ватрени своју шансу вребати из контра напада данас.

Иницијатива кариока је јењавала, а номинално домаћин данас полако се ослобађао притиска и почињао да прети ривалу.

Старт друго полувремена донео је праву буру пред голом Ливаковића, који је у два наврата излазио као победник у ситауацијама један на један, прво са Винисијусом, па и са Нејмаром, а Мајкл Оливер у том периоду након ВАР провере није показао на белу тачку, упркос томе што је лопта погодила у руку Јурановића.

Потом и Пакета излази очи у очи са Ливаковићем, па још једном и Нејмар, међутим поново је нестварно бранио чувар мреже Хрватске.

Ливаковић је растао у хероја своје репрезентације импресивним позиционирањем, рефлексима и антиципацијом, а свет је гледао чудо на голу Хрватске.

Све оно што је показао на овом шампионату могло би да му обезбеди велики трансфер већ ове зиме.

Шансе су се низале, коцкасти су се грчевито бранили, и успели да се докопају додатних 30 минута. Репутација специјалиста за продужетке и пенале прати наше комшије, ипак ,храбра и компакта Хрватска дефанзива предвођена искусним Ловреном и перспективним Јошком Гвардиолом на крају је поклекла, Нејмар је довео земљу која сања о Мундијалу на корак од полуфиналу.

Али онда, када је планета већ видела кариоке како тријумфално напуштао Едјукејш сити стадион, појавио се један човек који се није сложио са тим.

Далићев џокер, Бруно Петковић постиже гол за неверицу на лицима Бразилаца и драматичну пенал серију у којој је Хрватска била боља.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here