Мундијал – На терен излазе светски шампиони

Данас сазнајемо ко ће бити други четвртфинални пар после једног већ формираног

Фото: Принтскрин (YouTube/FIFA)

Репрезентација Аргентине се у суботу 3.12. пласирала у четвртфинале Мундијала у Катару, после победе над Аустралијом од 2:1.


Први гол на утакмици постигао је Меси у 35. минуту, а вођство је дуплирао Хулијан Алварез у 57. минуту.

Аустралијанци су пораз ублажили захваљујући аутоголу Енца Фернандеза у 77. минуту.

Противник Гаучоса у четвртфиналу биће селекција Холандије, која је у првом суботњем мечу савладала Сједињене Америчке Државе са 3:1.

Распоред утакмица, недеља 4.12.

Док се репрезентација Србије овог јутра пакује за повратак кући после неуспеха, актуелни бранилац титуле загреваће се за почетак најважније фазе одбране титуле. Да ли ће Енглези наставити доминацију против афричких екипа?

На дан када репрезентација Србије креће кући после неуспеха у Катару, на терен ће изаћи два велика фаворита против ривала који неће имати шта да изгубе у судару са таквим фудбалским силама. Ево шта нас очекује ове недеље на Светском првенству – ова два меча даће име другог четвртфиналног пара после већ формираног, Холандија – Аргентина.

Француска – Пољска (16:00)

Без тешко повређеног Лукаса Ернандеза (Карима Бензему већ недељама ни не помињемо), актуелни шампион света играће против екипе пред којом је шанса да направи највећи успех у последњих 40 година. Пољска је последњи пут прошла даље од осмине финала 1982. године у Шпанији, када је постала трећа – и то управо победом против Француске.

Тада је Пољску предводио нападач Збигњев Боњек (66), актуелни потпредседник УЕФА, а сад је пред триколорима ас који можда има последњу шансу да направи велики резултат на Мундијалима, Роберт Левандовски. У Катару је већ дочекао први гол на Светском првенству, његов тим је прошао групу захваљујући борбеној победи против Саудијске Арабије у групној фази (2:0), а сада улази у меч у којем нема шта да изгуби.

На другој страни стајаће моћни тим Дидијеа Дешана, који је у групној фази доживео безболан пораз у последњем колу од Туниса, након што је претходно Килијан Мбапе дао три гола у победама против Аустралије (4:1) и Данске (2:1). „Триколори“ имају и даље у рукама титулу првака света, али и непријатно сећање на прошлогодишње Европско првенство, на којем су после пенала испали против Швајцарске – и то са Бенземом у саставу. Биће то сигурно добра опомена и пред данашњи дуел на стадиону „Ел Тумама“ у Дохи.

Енглеска – Сенегал (20:00)

У првом међусобном сусрету ових тимова у историји, на стадиону Ал Бајт, Енглеска неће моћи да рачуна само на дефанзивца Бена Вајта, који је напустио репрезентацију и Катар због приватних разлога. Из сваког угла, европска селекција је апсолутни фаворит, а чак постоји шанса да на клупи шампиона Африке не седи селектор Алију Сисе, јер је у суботу „прескочио“ конференцију за новинаре због болести. „Већ неколико дана је болестан, има температуру и препустио нам је да водимо тренинге. Наравно, уз дате инструкције“, рекао је његов помоћник у суботу.

Енглеска је у групној фази одиграла доминантно против Ирана (6:2) и Велса (3:0), уз лошу игру само против Америке, у вероватно најгорем мечу Светског првенства (0:0). Ипак, екипа Гарета Саутгејта искористила је претходну рунду такмичења да ухвати залет за оно право, а занимљиво је то да „Албион“ никад на Мундијалима није изгубио од афричке селекције (четири победе и три пораза), а тим турнирима одиграо је само један елиминациони меч против Африканаца – када је ривал био Камерун 1990, који је пао после продужетака и голова Дејвида Плата и Герија Линекера.

Са друге стране, иако је познато да је Сенегал можда и највише ослабљен на турниру јер нема свог вођу, Садио Манеа, у прилог му не иде ни однос у квалитету два тима, а ни традиција. Афричке селекције изгубиле су у осам од претходних девет утакмица против Европљана у нокаут фази. Једини изузетак био је управо Сенегал, када је 2002. елиминисао Шведску у осмини финала (2:1). Да ли такав шок може и сада да понови екипа која долази из најслабије групе, у којој је прошла у конкуренции Холандије, Еквадора и Катара. Веома, веома тешко!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here