Новак Ђоковић преокретом до првог трофеја у 2023. години

Најбољи српски тенисер је освојио свој 92. АТП трофеј у каријери

Фото: skysports.com

Српски тенисер Новак Ђоковић освојио је турнир АТП серије у аустралијском Аделејду. У финалу је победио Себастијана Корду из САД.


Ђоковић је победио после преокрета, у дуелу са 33. тенисером света, у ком је спасао и меч лопту, резултатом 2:1 у сетовима (6:7, 7:6, 6:4). Тријумфовао је после три сата и 10 минута.

Најбољи српски тенисер је тако освојио свој 92. АТП трофеј у каријери.

Новаку Ђоковићу турнир у Аделејду служио је као припрема за Отворено првенство Аустралије, које почиње 16. јануара.

Ђоковић у Мелбурну жели да освоји свој 22. трофеј на гренд слем турнирима у каријери. Има велики мотив с обзиром на све што му се догодило прошле године у Аустралији, када је депортован и онемогућено му је да се бори за трофеје.

Ђоковић и Корда били су прилично сигурни на своје сервисе на почетку финалног дуела. Српски тенисер је у првом гему изгубио само један, а у другом ниједан поен када је сервирао. У четвртом гему, на сервис америчког представника, виђено је прво узбуђење. Тада је Ђоковић два пута успео да стигне до изједначења, али му ривал није дозволио прилику за брејк.

Поново је Ђоковић у наредном гему био без изгубљеног поена на свој сервис, да би потом направио нови притисак Корди, који је морао да се помучи да изједначи. Ипак, Корда је у наредном гему на сервис Ђоковића лако стигао до две прилике за брејк и искористио прву, а потом био и у идеалној шанси да освоји сет. Тада је Ђоковић показао карактер. Корда је водио 40:0 и имао три сет лопте, али је српски тенисер успео да преокрене резултат у своју корист и са пет везаних поена врати брејк и остане у игри.

Осокољен фантастичним преокретом у претходном гему, наредни је без проблема добио наредни. Корда је био индиспониран у тим тренуцима, што Ђоковић није успео да казни. Имао је сет лопту, али је противник ипак успео да освоји гем и дође до тај-брејка.

Почетак тај-брејка није донео ништа добро за Ђоковића, који је прво изгубио поен на свој, а потом и два на сервис противника. Тада је уследио период када су тенисери били сигурни на својим сервисима, а Корда је дошао до сет лопте и сервирао.

Ђоковић је вратио мини-брејк и ставио противника у проблем. Оба пута је освојио поен на свој сервис и тада он дошао до сет лопте. Није успео да је искористи, при резултату 8:8 изгубио је нови мини-брејк, а Корда је потом освојио поен за вођство у сетовима.

Други сет на почетку је донео сигурне сервисе, а у трећем гему Ђоковић је имао две брејк прилике. Није их искористио. Након тога уследио је период нових гемова где су тенисери били сигурни и лако их освајали. При вођству 6:5, Ђоковић је сервирао за останак у мечу, а онда је и противнику „поклонио“ брејк и меч лопту. Ипак, није се предавао, преокренуо је тај део у своју користи и други сет попут првог увек у тај-брејк.

На старту тај-брејка другог сета одмах је узео мини-брејк, али га је исто тако брзо и вратио. Потом је освојио пет везаних поена и дошао до исто толико сет лопти. Искористио је трећу за изједначење у сетовима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here