Мачке не воле банане, а сирова риба може да им изазове проблеме

Ако имате мачку, строго водите рачуна шта јој дајете да једе

207
Извор: Shutterstock

Мачке су поприлично избирљиве када је храна у питању, иако можда не делују тако. Оне углавном преферирају протеине у односу на друге групе хране. Многе од њих нису уопште вољне да пробају нову храну, па чак ни ону која само изгледа другачије.


Њихова омиљена храна исто тако варира од мачке до мачке. Одређену храну, попут банана, већина мачака не воли, али зашто?

Мачке нису љубитељи банана пре свега због мириса коре овог воћа. Кора банане садржи хемикалију која се назива етил ацетат, која је мачкама изузетно одбојна. Ова хемикалија је осим тога токсична за мачке, и ако успеју да је детектују мачке је избегавају у широком луку. Ако су упознати са овом чињеницом, власници мачака имају обичај да утрљају кору од банане на местима на којима не желе да буду њихове мачке.

Етил ацетат, је органско једињење које се јавља у виду безбојне течности и мирише попут лепка или лака за нокте. Дуготрајно излагање мирису овог једињења може изазвати вртоглавицу или главобољу, и утицати на рад бубрега и јетре. Поред овога, мачке могу избегавати банане јер нису упознате са њиховом структуром и формом. Будући да се обично плаше хране и предмета који су им непознати, овакво мачије понашање је врло логично.

Ево која храна је још токсична за мачке

Црни и бели лук – ово поврће код мачака изазива анемију, доводи до оштећења црвених крвних зрна , болова у стомаку и дијареје. Млечни производи попут млека и сира – већина мачака је интолерантна на лактозу и сви млечни производи могу да узнемире њен стомак. Млеко и сир посебно изазивају повраћање и дијареју.

Сирова јаја, риба и месо – сирова храна садржи бактерије попут ешерихије коли и салмонеле које могу довести до повраћања и дијареје код мачака. Сирова беланца у себи имају протеин који може утицати здравље мачије коже и длаке. Чоколада – кофеин који се налази у чоколади је врло токсичан за мачке. Он доводи до убрзаног рада срца, повраћања, повишене температуре и напада. Превише чоколаде може мачку довести до стања коме.

Хлеб и квасац – квасац и сирово тесто за хлеб могу такође да нашкоде мачкама. У стомаку мачке ови производи доводе до проблема са варањем. Храна за псе – осим што може изазвати неухрањеност код мачака, јер у себи нема есенцијалне хранљиве материје које су мачкама потребне, храна за псе може да доведе и до мишићне дегенерације, као и до ноћног слепила услед недостатка витамина А.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here