Српско држављанство прошле године добило 50 Руса

Три пута више него пре рата

Три пута више држављанстава Србије у односу на 2021. добили су одлуком Владе грађани Русије у години када је почела руска инвазија на Украјину.


То је показала анализа Радија слободна Европа (РСЕ).

Од 84 страна држављана која су у 2022, на основу решења Владе Србије, добила српско држављанство, готово две трећине су грађани Русије.

Закон о држављанствима омогућава Влади да под одређеним условима одобри држављанство по посебној процедури јер би, како дефинише закон, „пријем у држављанство представљао интерес“ за Србију.

Влада решење одобрава на предлог надлежног министарства, а одлука се објављује у „Службеном гласнику“.

Увидом у те документе РСЕ је утврдио да је прво такво држављанство у 2022. години, за држављанина Русије издато управо на дан почетка руске инвазије на Украјину, 24. фебруара.

До краја године таквих решења било је 50, што је три пута више у односу на претходну 2021, показују подаци из „Службеног гласника“ који објављује све одлуке и документа који се усвајају на институционалном нивоу у Србији.

У поређењу са грађанима других држава, број Руса са српским пасошем већи је од свих осталих заједно.

У 2022. години, на основу одлуке Владе, српско држављанство стекли су и грађани још 20 држава. Међу њима су из Сједињених Држава, Турске, Ирана, Ирака, Северне Македоније, Сирије, Азербејџана, Пољске, Гане, Израела, али њих је у збиру било мање од Руса.

Ко су Руси који су добили српски пасош?

На листи грађана Русије којима је Влада доделила држављанство, углавном су спортисти и бизнисмени. Такође, међу њима су и уметници.

Крајем септембра 2022. године, држављанство је добила уметничка дизајнерка Манана Попова. Она је 4. марта 2021. године одликована у Србији. Александар Вучић уручио јој је Сретењски орден првог степена за мозаично украшавање Храма Светог Саве као и за, како је тада истакнуто, „нарочите заслуге у развијању међународних односа између Србије и Русије“.

Манана је од 1975. године активна у свету уметности Русије. Заменица је председника Руске академије уметности. У Србији је укључена у украшавање куполе Храма Светог Саве, а тај подухват је поклон Русије Србији.

Држављанство Србије је добио и Фјодор Јемељаненко, руски првак у борилачким вештинама (ММА). Српско држављанство добио је 20. октобра 2022, а годинама уназад радио је на промовисању добрих односа Србије и Русије. Два месеца пре него што је добио држављанство, Јемељаненко је боравио у Србији, обилазећи храмове и цркве.

Овај руски спортиста био је и на функцији помоћника министра за спорт Русије у периоду од новембра 2012. до средине јула 2015. године, када је поднео оставку на ту функцију. Разлог је жеља да се поново активније посвети спорту, односно борилачким вештинама.

Од почетка инвазије Русије на Украјину, у Србију је почео да долази велики број држављана Русије. То је нарочито интензивирано након 21. септембра, када је Владимир Путин објавио делимичну мобилизацију у земљи.

Због свега тога, у Србији није само порастао број Руса којима је Влада омогућила држављанство, већ је изразито повећан и број руских фирми које су своје пословање регистровале у Србији.

Број нових руских привредних друштава и предузетника у 2021. години било је 159, док их је у 2022. било чак 4.187, показују подаци које је РСЕ добио од Агенције за привредне регистре.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here