Стигло упозорење за лекове који лече кашаљ

Да ли их узимате?

Фото: Pexels

Комитет за процену ризика у области фармаковигиланце при Европској агенцији за лекове завршио је процену лекова са активном супстанцом фолкодин, који се користе у лечењу непродуктивног (сувог) кашља код одраслих и деце.


Препорука је да се лекови суспендују у Европској унији. Доступни подаци показују да је употреба фолкодина у периоду до 12 месеци пре опште анестезије неуромишићним блокаторима (НМБА) фактор ризика за развој анафилактичке реакције (изненадне, тешке и по живот опасне) алергијске реакције.

Неуромускуларни блокатори одговорни су за 60-70 одсто епизода анафилактичких реакција током опште анестезије. Пошто није било могуће идентификовати ефикасне мере за смањење овог ризика, нити идентификовати групу пацијената који имају већи ризик приликом употребе фолкодина, ЕМА је препоручила да се лекови који садрже ову супстанцу повуку из продаје у Европској унији како више не би били доступни на тржишту.

„Здравствени радници треба да размотре одговарајуће терапијске алтернативе и саветују пацијенте да престану да узимају лекове који садрже фолкодин. Потребно је да такође провере да ли су пацијенти којима је заказана општа анестезија неуромишићним блокаторима користили фолкодин у претходних 12 месеци, како би били свесни ризика од анафилактичких реакција“, наводи се у саопштењу.

Ове препоруке биће прослеђене Координациона група за процедуре међусобног признавања и децентрализоване процедуре за хумане лекове (CMDx), која ће, по предметној препоруци Европске агенције за лекове, дати свој коначан став на следећем састанак који је заказан за децембар 2022. године.

Ови лекови се, иначе, користе од педесетих година прошлог века, у продаји су у више држава чланица ЕУ под брендовима Dimetane, Biocaliptol и Broncalene.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here